BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

VELIKI USPJEH GORAŽDANINA Sa opremom iz 90-tih godina Zaim Žuga drugi u svijetu

Preliminarni rezultati Svjetskog takmičenja radioamatera

Al. B.

8.6.2016

Radioamater Zaim Žuga osvojio je drugo mjesto na Svjetskom takmičenju radioamatera - CQ WPX Contest, koje je 28. i 29. maja organizirala Američka asocijacija radioamatera. Prema preliminarnim rezultatima, ovaj Goraždanin titulu viceprvaka svijeta osvojio je u pojedinačnoj konkurenciji, na uređaju male snage opsega do 160 metara.

- Ovo je najveće i najmasovnije takmičenje na kojem učestvuje stotine hiljada radioamatera iz cijelog svijeta. U posljednjih dvadesetak godina ovo je bilo jedno od najtežih zbog vremenskih nepogoda koje su pogodile Francusku, Njemačku i još neke zemlje Evrope. Iako sa zasterjelom opremom i bez adekvatne podrške organizacija, Općine i Kantona, uz pomoć prijatelja uspio sam podići antenske sisteme i sa zastarjelom opremom iz 90-tih ostvariti zapažen rezultat. Prema dosadašnjim podacima na drugom sam mjestu, iza Bugarina, a slijede me Čeh, Mađar, Švajcarac, Amerikanac, Izraelac, Japana ... Iskreno vjerujem da će ovakvi rezultati i ostati, jer takmičar iza zaostaje za više od 10.000 poena - kazao nam je Žuga.

zaim-zuga

Specifičnost ovog takmičenja je u tome što radioamateri na njemu učestvuju iz zemalja u kojima žive, cilj je u određenom roku ostvariti što više veza sa što više različitih zemalja, a zbog velikog broja učesnika obrada podataka dugo traje i zvanični rezultati se čekaju mjesecima. Međutim, u slučaju Zaima Žuge ovo je još jedna potvrda da se radi o vrhunskom radioamateru, jer je 2005. godine osvojio prvo mjesto, a dva puta je bio četvrti.

- Prvenstveno se borim da se čuje za moj grad Goražde, za Bosansko-podrinjski kanton i Bosnu i Hercegovinu - ističe Žuga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.