BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

U toku postupak legalizacije objekta i opremanje administrativnog centra u BPK

Nakon 11 godina rada u nekadašnjoj kasarni

Autor:A. BAJRAMOVIĆ

12.10.2016

Punih 11 godina institucije BPK Goražde su radile, odluke i zakone usvajale „na livadi“, jer zgrada u kojoj su sjedili i zasjedali ne postoji u katastarskoj dokumentaciji. Nedugo nakon rata izgradili su je pripadnici ARBiH, uz podršku tadašnjeg Ministarstva odbrane FBiH. 

Platiti rentu

Izgradnju je finansijski podržao i BPK Goražde, čija se administracija u poslijeratnu kasarnu preselila 2005., godinu prije nego što će biti ukinuta entitetska te formirano jedinstveno Ministarstvo odbrane BiH. Aktuelni saziv Vlade BPK Goražde pokrenuo je proceduru legalizacije sa željom da i oni koji donose zakone ispoštuju zakon o građenju. 

emir-okovic44

 Oković: Očekujemo izdavanje dozvole

- Kasarna nikad nije imala status legaliziranog objekta. Prošle godine smo pokrenuli postupak legalizacije na osnovu odluke Vlade FBiH kojom nam je objekt dala na korištenje te Vladu BPK ovlastila da u svoje ime i za svoj račun izvrši njegovu konačnu legalizaciju. Od Općinskog vijeća Goražde zemljište nam je dodijeljeno u vlasništvo, trebamo još platiti rentu i zemljište i nakon toga očekujemo izdavanje građevinske dozvole. Razmišljao sam, prošlo je 20 godina otkako postoji BPK, pa je konačno bilo vrijeme da i Kanton, kao privremeni korisnik, nelegalni, konačno dobije svoj status - kaže premijer BPK Emir Oković.

Uporedo traju i radovi na stvaranju uvjeta da sve kantonalne institucije budu smještene u zgradi na kojoj je urađena fasada, zamijenjena stolarija te uveden novi sistem grijanja. Uz podršku Ministarstva prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša FBiH te UNDP-a, u objekt je investirano oko 250.000 KM. 

Proširiti kompleks
 
Niz je slučajeva u kojima su kantonalne institucije ili ustanove bile ili su još smještene u nelegalno izgrađenim ili dograđenim objektima. Vlada BPK je pokrenula postupke legalizacije, od kojih su neki i dovršeni. 

- Ni spomen-obilježje „Goražde - grad heroj svojim braniocima“ ne postoji kao spomen-obilježje, već je to neka k.č. livada. Usvajanjem regulacionog plana ćemo i tom objektu dati odgovarajući status i proširiti taj kompleks - ističe Oković.

Stvaranje uvjeta 

Oković najavljuje i opremanja preostala dva sprata, čime će se stvoriti preduvjeti za preseljenje Ministarstva privrede i drugih institucija, od kojih neke plaćaju kiriju. Okupljanjem institucija pod jedan krov smanjit će se rasipanje budžetskog novca na plaćanje grijanja, struje i kirije u objektima u kojima su smješteni. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.