REKONSTRUKCIJA

U toku sanacija krovova na 15 zgrada u Vitkovićima

Arhiv

Fena

30.7.2018

U goraždanskom naselju Vitkovići počeli su radovi na sanaciji krovnih konstrukcija na stambenim zgradama. Projekt vrijedan 217.568 KM najvećim dijelom finansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koje je izdvojilo 150.000 KM , dok je ostatak sredstava osigurala Gradska uprava Goražda.

Gradonačelnik Muhamed Ramović istakao je da je riječ o značajnom projektu čijom realizacijom će se riješiti dugogodišnji problem prokišnjavanja.

- U saradnji s Federalnim ministarstvom za okoliš, realiziramo ovaj veoma važan projekt sanacije krovova na 15 zgrada u naselju Vitkovići, gdje su stanari potkrovnih stanova imali ogromne probleme. Imali smo intervencije i zahtjeve velikog broja građana da se riješi ovaj problem, a zahvaljujući razumijevanju ministrice Edite Đapo, realiziramo ovaj projekt. Firma „Kaja Company“ izvodi radove planiranom dinamikom i nadamo se da će biti ispoštovani rokovi, iako vremenske prilike i kiša stvaraju ogromne probleme kako stanarima tako i izvođaču – kazao je Ramović, uz napomenu da se nastoje osigurati dodatna sredstva i za preostale zgrade. 

Predsjednik Savjeta MZ Vitkovići Dževad Bekrija naveo je da je riječ o gorućem problemu u tom dijelu grada.

- Projekt je od nemjerljivog značaja posebno za populaciju smještenu u potkrovnim stanovima, a uglavnom je riječ o demobilisanim borcima i mladima slabijeg socijalnog statusa, kojima je Vlada BPK obećala da će se sanirati krovovi iz sredstava prikupljenih prodajom tih stanova, što se nije desilo. Na moj zahtjev prema Klubu vijećnika SBB u Gradskom vijeću, došli smo do ministrice Đapo, koja je odlučila podržati ovaj projekt energetske efikasnosti – kazao je Bekrija.

Naglasio je da se, nažalost, u toku implementacije projekta ispostavilo da sredstva ne mogu biti dovoljna za 24 zgrade. 

- Preostalo je još devet na kojima treba sanirati krovne konstrukcije, a prema našim saznanjima, postoji mogućnost da Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdvoji i dodatna sredstva kako bismo zaokružili tu priču i konačno tim ljudima stvorili normalne uvjete za život – kazao je predsjednik Savjeta MZ Vitkovići.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.