PRAVOSNAŽNA PRESUDA

Zbog plavnog vala iz 2010. Elektroprivreda Crne Gore Goraždu, s kamatama, treba platiti više od milion maraka

Dodaje da je elaborat o uzrocima i posljedicama plavnog vala na rijeci Drini ustupljen pravnim subjektima i fizičkim licima

Muhamed Ramović. Avaz

Alen Bajramovic

6.11.2023

Kantonalni sud u Goraždu djelimično je uvažio žalbu pravobranioca Enise Hrelje i konačnom presudom Elektroprivredi Crne Gore naložio da Gradu Goražde isplati 677.802 KM, na ime štete uzrokovane plavnim valom iz decembra 2010. godine. Presudom je naložena i isplata zateznih kamata od 2. decembra 2010. godine do dana isplate, te se procjenjuje da su obaveze Elektroprivrede Crne Gore već premašile iznos od milion maraka. Sud je uvažio žalbu bivšeg gradskog pravobranioca Enise Hrelje u dijelu tužbenog zahtjeva koji se odnosi na materijalnu štetu uzrokovanu poplavama u ulici Rifeta Čutune (45.662 KM), na kolovozu u mjestu Osanica (9.453 KM), sportskom terenu u Hubjerima (17.981 KM), te na nasipima na rijeci Drini (599.381 KM).

Gradska uprava pokrenula je spor zbog događaja početkom decembra 2010. godine, kada se zbog naglog ispuštanja vode iz akumulacije HE Piva u Mratinju (Crna Gora) Goražde suočilo s katastrofalnom poplavom. Brojni dijelovi grada i prigradskih naselja našli su se pod vodom. Kako je na današnjoj konferenciji za novinare kazao tadašnji gradonačelnik Muhamed Ramović, u tajnosti je pripreman i plan evakuacije kompletnog grada.

- I tada smo bili ubijeđeni da je uzrok ljudski faktor. Oni su podigli nivo vode na 675,33 metra nadmorske visine, nastojeći da zarade ogromna sredstva do aprila, ali je Božije bilo preče pa se otopio snijeg s planina i došlo je do neplaniranih ogromnih količina vode. Kako ne bi došlo do pucanja brane, gdje bi svi gradovi do Beograda stradali, a mi smo ovdje već bili napravili tajnu, diskretnu mobilizaciju jer bismo morali sve iseliti iz grada prema brdskom području, oni su povećali protok vode na HE sa 193 na 850 kubika u sekundi – kazao je Ramović.

Tekst presude. Avaz

Nakon dramatičnog perioda Gradska uprava angažirala je stručnu komisiju koja je kasnije utvrdila razmjere i uzroke štete. – Vlasnik HE Piva je Crna Gora, ali koncesiju su dobile Srbija i Italija. Ja sam sedmicu nakon zaustavljanja vala predložio formiranje tima eksperata, bilo ih je 17, na čelu s dekanom Mašinskog fakulteta iz Sarajeva Vlatkom Določekom. Poslali smo dva dopisa HE Piva da nam pošalju potrebne podatke, ali su se oglušili. U trećem dopisu sam naznačio da ćemo, ako u roku od 15 dana ne pošalju, isto pismo poslati u Brisel. Tada su poslali dokumentaciju iz koje se jasno vidi na dijagramu ili hidrogramu da je kriv ljudski faktor, odnosno naglo ispuštanje vode u određenom momentu – istakao je Ramović.

Dodaje da je elaborat o uzrocima i posljedicama plavnog vala na rijeci Drini ustupljen pravnim subjektima i fizičkim licima, koja su pokrenula sporove, a jedan broj njih također je dobio pozitivne sudske presude.

- Drago mi je da je taj elaborat bio podloga svima, uz vještačenje Ekonomskog fakulteta. Zahvalan sam i vijećnicima, i Gradskoj upravi, a posebno pravobraniteljici Enisi Hrelja, koja je bila uporna – kaže Ramović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.