Rimski most na Kožetinu zaboravljen od svih

BPK Članovi Kantonalnog odbora SBB-a u akciji uređenja

Rimski most na Kožetinu zaboravljen od svih

Članovi Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnost Goražde organizirali su akciju čišćenja i uređenja zapuštenog i zaboravljenog Rimskog mosta na Kožetinu kod Ustikoline.

 Velika vrijednost

U novoj dobrovoljnoj akciji, koja postaje tradicija, od šikare i korova još jedanput je oslobođen ovaj bh. nacionalni spomenik, koji je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila spomenikom od neprocjenjive vrijednosti zbog njegove starosti, načina gradnje i obradi kamena od kojeg je sagrađen.

- Historijski tragovi od neprocjenjive su vrijednosti. U svakom od njih leži dio hiljadugodišnjeg života našeg naroda i zemlje. Briga o njima je obaveza institucija, ali i svakog pojedinca - kazao nam je profesor historije Nihad Gabela, predsjednik OO SBB-a Foča u FBiH.

 Trgovački put

Nije poznato kada je tačno izgrađen Rimski most ili Kamena ćuprija, kako ga zovu stanovnici ovih prostora, ali je sličan Rimskom mostu na Ilidži, pa se pretpostavlja da potječe iz tog perioda. Bio je dio starog trgovačkog puta ka Mediteranu. Širok je 3,3 metra, a raspon luka mosta iznad Gabeličkog potoka iznosi 5,5 metara.

 3,3

metra je širok Rimski most na Kožetinu kod Ustikoline

5,5

metara iznosi raspon luka mosta iznad Gabeličkog potoka

  • Članovi SBB-a most očistili od šikare i korova
    Članovi SBB-a most očistili od šikare i korova

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH