POMOĆ

Općina Pale u FBiH učestvuje u NET-MED projektu

Ideja je stvaranje zamišljene linije na Mediteranu koja povezuje istok i zapad Evrope

A. Bajramović

Al.B.

6.10.2018

Općina Pale u FBiH dio je NET–MED projekta u okviru kojeg je u italijanskoj Sardiniji organiziran susret predstavnika malih lokalnih zajednica iz Portugala, Španije, BiH i Italije. 

Projekt NET–MED podržan je iz fondova EU i ima za cilj promovirati evropske vrijednosti i solidarnost u manjim sredinama, kroz stvaranje stabilnih veza između lokalnih zajednica otvoriti dijalog i kulturnu razmjenu sa zajednicama migranata koje bježe od ratnih sukoba i dolaze u EU da bi se spasili od stradanja te ohrabriti male zajednice da se bave pitanjem prijema izbjeglica.

- Ideja projekta NET-MED je stvaranje zamišljene linije na Mediteranu koja povezuje istok i zapad Evrope kroz susrete općina Pale u FBiH i Mantegas u Portugalu. Nama su se pridružile općine Tore de Paseri iz Italije i Olesa de Bonevals u Španiji, kao i Senege općina na Sardiniji koja je ustvari centar Mediterana i prostor na kome se projekt implementira. 

Cilj projekta je da se podigne svijest građana EU o ogromnim teškoćama s kojima se suočavaju hiljade ljudi svaki dan pokušavajući naći spas ulaskom u EU. Također je cilj da se građani EU upoznaju s potrebama emigracionih grupa, kao i strukturom različitosti da bi se izbjegle diskriminacija i širenje mržnje, posebno u manjim centrima – kazao je pomoćnik načelnika općine Pale u FBiH Munir Radača.

Tokom migracijske krize Mediteran je postao groblje migranata, koji bježeći od ratova, ginu prilikom pokušaja da dođu do obala Evrope. Učesnike susreta na Sardiniji građani su dočekali na način na koji dočekuju i migrante, a zatim su organizirane konferencije, debate i seminari u kojima su učestvovali građani, predstavnici EU, ali i udruženja koja predstavljaju migrante. Organizirana je i vježba spašavanja i prijema migranata koji dolaze na gumenim čamcima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.