IZBORI 2018.

Policiji prijavljeno osam incidenata, udvostručene patrole na mjestima gdje se sumnja na kupovinu glasova

Napad i na predsjednika GIK-a

Mašić, Rizvanović i Laković

Al.B

7.10.2018

Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde prijavljeno je osam incidenata tokom izbornog dana, saopćeno je na konferenciji za novinare MUP-a BPK Goražde kojoj su prisustvovali v. d komesara policije Adem Laković, načelnik Policijske uprave Goražde Almir Mašić i šef ureda komesara policije Emko Rizvanović. 

Prijavljeni događaji se odnose na pokušaje otuđenja glasačkog listića, kupovinu glasova na određenim biračkim mjestima, na jednom mjestu prijavljeni su problemi u odnosu člana i predsjednika biračkog odbora, a u drugom je prijavljeno glasanje s tuđom ličnom kartom.

- Imali smo i prijavu prijetnji putem telefona od jednog kandidata. Posljednja prijava se odnosila na to da je jedna osoba na biračkom mjestu pokušala utjecati na drugu za koga da glasa. Policija je intervenirala i izašla na sve prijavljene incidente. Ondje gdje je prijavljena kupovina glasova mi smo pojačali prisustvo policije, odnosno udvostručili naše patrole i do sada nismo registrirali takve događaje - kazao je Emko Rizvanović.

Napad na predsjednika GIK-a

Tokom dana prijavljen je i fizički napad na predsjednika Gradske izborne komisije Goražde Džemaila Popovića, ali se izlaskom policije na teren ustanovilo da se radilo o verbalnom napadu.

- Nakon uzetih izjava utvrdilo se da se nije radilo o fizičkom već samo o verbalnom incidentu i lica su upozorena na ponašanje - pojasnio je Rizvanović.

Da se radilo o verbalnom napadu, potvrdio nam je i Popović. Izazvala ga je, kako saznajemo, osoba koja je u trenutku prisustva predsjednika GIK-a na tom biračkom mjestu pokušala glasati preko reda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.