SRAMOTNO Apel koji mnogi ne čuju

Ribari u Goraždu upozoravaju na užasne prizore smeća u Drini

Avaz.ba
27.09.2019 12:24

Nisu ugrožene samo ribe već i čitavo područje

Foto: Goražde on line

Goraždanski ribari apeliraju na građane da ne bacaju smeće u rijeku Drinu. Zgroženi su prizorima koje skoro svakodnevno zatiču, i to u samom centru grada kod Mosta Alije Izetbegovića.

- Došao sam da pecam i eto šta sam zatekao. Došlo mi je da plačem, to je stravično, kade, šolje, lavaboi, pločice, prozori sa staklom, a u ovim kesama ko zna šta je. Ovo sve nije došlo Drinom, ljudi odavde bacaju, gledao sam kako bacaju i istresaju šut. Kada bi se barem neko angažirao da skine ovu travu ispod mosta, mnogo toga trava zaustavi ovdje i to smeće stoji danima - ispričao je za Goražde online ribar Kenan Adžem.

On upozorava da na ovaj način nisu ugrožene samo ribe, već čitavo područje, i da generalno treba poduzeti nešto konkretno kako bi se spriječilo ne samo bacanje otpada u Drinu, već rijeka zaštiti i na druge načine.

- Ovdje je sama kanalizacija na molu, kad bi bio neki projekt koji bi ovo riješio, jer ovo je centar grada, pokušava se nešto urediti, dotjerati, a kako se mi ponašamo, to je posebno pitanje. Meni je žao i onih koji čiste sve ovo da bi kasnije neki kreteni opet isto ugrozili sve nas - dodaje Adžem.

Ističe kako će ribari nešto i poduzeti, no da očekuju od odgovornih da sankcioniraju one koji ugrožavaju Drinu i okoliš.

- Tražimo ulazak u EU, a ponašamo se kao da smo izašli iz kamenog doba… - dodaje Adžem.

Tagovi

Goražde Drina
NA VRH