DIO FESTIVALA

U Goraždu počela četvrta Eko Drinska regata: Više od 400 učesnika krenulo iz kampa

Imali smo prijavljenih oko 700 učesnika, rekao je Ćulov

Učesnici u čamcima. Fena

FENA

6.8.2023

U Goraždu je danas počela četvrta po redu Eko Drinska regata, kao dio 26. Internacionalnog Festivala prijateljstva.

Uprkos najavljenim lošim vremenskim prilikama, više od 50 čamaca sa oko 400 učesnika krenulo je iz kampa Kajakaškog kluba "Buk" sa lokaliteta Modran kod Ustikoline na cjelodnevnu plovidbu rijekom Drinom u dužini oko 20 km.

Mnogi odustali 

Organizator regate Dženis Ćulov zadovoljan je što prognoze meteorologa nisu pokvarile ugođaj brojnim učesnicima koji su na regatu stigli iz raznih krajeva BiH i inostranstva.

- Imali smo prijavljenih oko 700 učesnika, međutim zbog najavljenih loših vremenskih prilika mnogi su odustali, ali drago nam je da regata nije propala. Imamo učenike sa četiri kontinenta iz više od deset zemalja, a između ostalih na regati su i predstavnici američke ambasade u BiH, načelnik Herceg Novog iz Crne Gore te brojni drugi gosti – kazao je Ćulov.

Zahvalan je Kajakaškom klubu “Buk” iz Goražda te rafting kampovima sa Tare koji su dali veliki doprinos u organizaciji ovg atraktivnog događaja

- Oni su nam zaista pomogliiI ustupili čamce, u planu su bila i dva splava ali vodostaj Drine to nije dozvolio. Za sada su vremenske prilike naklonjene, sve protiče u najboljem redu. Negdje na pola puta planiran je ručak gdje ćemo promovisati i našu gastronomsku ponudu, uključujući i čuvenu riblju čorbu” – dodao je on.

Najljepši biser

Ćulov je podsjetio da je cilj ovog atraktivnog događaja promocija Goražda i njegovih prirodnih ljepota sa rijekom Drinom, kao najvećim potencijalom Goražda i Bosanskopodrinjskog kantona

- Drina je naš najljepši biser i drago mi je da se to iz godine u godinu prepoznaje i na ovaj način. Regata ima prefiks 'Eko' kako bi skrenuli pažnju na potrebu očuvanja i Drine i ostalih prirodnih ljepota. Ove godine nismo uspjeli orgaizirati akciju čišćenja priobalja, ali su svi učesnici dobili vreće za smeće i svako ponaosob može dati svoj doprinos odlaganjem otpada na ispravan načini – kazao je Ćulov.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.