GRAD NA DRINI

U Goraždu večeras otvaranje 26. internacionalnog Festivala prijateljstva

Danas su uz učešće brojnih ekipa počele i popularne Igre na Žanju

Jedinstvena manifestacija u gradu na Drini. Fena

FENA

1.8.2023

U Goraždu će večeras biti otvoren 26. internacionalni Festival prijateljstva – Goražde 2023.

Jedinstvena manifestacija u gradu na Drini okupit će brojne učesnike iz raznih sfera umjetnosti koji će u periodu do 7. augusta prirediti mnoštvo sadržaja za sve generacije. Brojni koncerti na otvorenom, internacionalna likovna klonija “Boje prijateljstva", pozorišne predstave, promocije i ljetni sajam knjiga, sajam starih zanata, izložbe, igre na Žanju, smotra folklora, samo su dio festivalskih sadržaja.

Niz edukativno-kreativnih radionica za djecu te veliki maskenbal i druženje sa omiljenim maskotama, događaji su koji će posebno usrećiti najmlađe koji su bili i dio predfestivalskog programa priređenog na platou Centra za kulturu, koji je organizator manifestcaije pod pokroviteljstvom Grada Goražda.

Prvi koncert kao dio predfestivalskog programa priređen je i na centralnoj pozorinici na platou Gradske dvorane “Mirsad Hurić” gdje su publiku zabavljali goraždanski bendovi Vremena, Kuda & Oratorij i Boogybangers.

Danas su uz učešće brojnih ekipa počele i popularne Igre na Žanju, a uvertira za večerašnje otvaranje Festivala bit će i izložba slika sa prošlogodišnje internacionalne likovne kolonije “Boje prijateljstva” u gradskoj Art galeriji, dok će ulicama grada prodefilovati Kiseljačke mažoretkinje i Duvački orkestar Travnik.

Svečano otvaranje 26. internacionalnog Festivala prijateljstva – Goražde 2023. Planirano je u 20.45 sati uz poseban program, himnu festivala “Pruži mi ruku prijatelju” i vatromet, nakon čega slijedi koncert na kojem će uz bend Emir & Frozen Camels zvijezda prve festivalske večeri biti Toni Cetinski.

Ove godine na festivalu prijateljstva planirani su koncerti Damira Urbana, Zone isključenja, Lake i Lele, zatim Zlaje i Cover Arta, Dade Topića, grupe Paranoid, S.A.R.S. a festival će ugostiti i Adnana Jakupovića, Damira Galijaševića, Lexington bend, grupu Divanhana i mnoge druge.

Prvi Festival prijateljstva održan je 1998. godine na inicijativu grupe Goraždana i umjetnika iz francuske pokrajine Bretanja, od kada ovaj grad posjećuju umjetnici iz cijelog svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.