GORAŽDE

Sindikat uposlenih u zdravstvu upozorava: Početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru ili štrajk

Prinuđeni smo da na ovaj način pozovemo Vladu da sjednemo za pregovarački sto da ne bi ispaštali ni naši pacijenti ni upos lenici, kaže Baščelija

Sindikat ukazao na probleme. A. Bajramović

A. BAJRAMOVIĆ

12.10.2019

Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu Bosanskopodrinjskog kantona Goražde pozvao je Kantonalnu vladu na početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru za radnike uposlene u zdravstvu, upozorivši da su, ako se to ne desi, Sindikatu na raspolaganju sve zakonom predviđene mjere, uključujući i organiziranje štrajka i podnošenje tužbi.

Istekao ugovor

- Povod za ovu konferenciju za novinare je neodazivanje Vlade BPK na naše zahtjeve da sjednemo i počnemo pregovore o granskom kolektivnom ugovoru. Ovo je običan press, a vidjeli ste da je sala bila puna, da ni igla više nije mogla da stane, jer su radnici apsolutno nezadovoljni ovim odnosom ove vlade, posebno Ministarstva prema nama – kazao nam je predsjednik Sindikata Emir Baščelija. 

On navodi da je dosadašnji granski kolektivni ugovor istekao i da istječe i rok za početak pregovora o novom, a da Vlada ne odgovara na pozive Nezavisnog strukovnog sindikata.

- Vlada je, s druge strane, maltene inkognito radila s drugim sindikatom i s njima su uspjeli da sklope i potpišu granski kolektivni ugovor, dok nas, jednostavno, nisu ni čuli. Prinuđeni smo da na ovaj način pozovemo Vladu da sjednemo za pregovarački sto, da ne bi ispaštali ni naši pacijenti ni uposlenici – kaže Baščelija.

Obračun plaća

Dodaje da bi članovi Sindikata koji predvodi, bili zadovoljni povećanjem koeficijenata za obračun plaća za 0,4, što je predviđeno granskim kolektivnim ugovorom sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije.

Ista prava, jedna kasa

- U našem kolektivnom koji je istekao, stoji da sve ono što dobije onaj sindikat, treba da dobije i ovaj i mi se toga držimo i nećemo ništa ni više ni manje. Podržavamo potpisivanje tog ugovora, ali tražimo ista prava i za nas, jer kasa je jedna, zajednička, i na ovaj način ova vlada je napravila da je jednom djetetu dala, a drugom nije – ističe Baščelija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.