GORAŽDE Akcija Federalne porezne uprave

Zapečaćena Gradska tržnica

Rad će biti nastavljen nakon otklanjanja zatečenih regularnosti

A. Bajramović
20.11.2019 15:39

Prostor pijace zapečaćen, zabrinuti poljoprivrednici

Foto: A. Bajramović

Prostor Gradske tržnice, na kojem poljoprivrednici iz Goražda i susjednih gradova subotom prodaju svoje poljoprivredne proizvode, zapečaćen je tokom akcije Federalne porezne uprave. Prema riječima rukovodioca Kantonalnog poreznog ureda i pomoćnika direktora Porezne uprave FBiH Harisa Delizaimovića, akcija je provedena u cijeloj Federaciji  

- Inspektori su izvršili kontrolu pravnog lica koje izdaje pod zakup tezge i prostor na pijaci, te su utvrdili neprijavljenog radnika i neposjedovanje instalisanog fiskalnog sistema preko kojeg bi naplaćivao zakup – pojašnjava Delizaimović.

Nastavak rada, dodaje, bit će omogućen odmah po otklanjanju zatečenih neregularnosti. Poljoprivredni proizvođači iz Goražda već godinama nemaju adekvatan prostor “zelene pijace” na kojem bi svakodnevno prodavali ono što proizvedu, već su se subotom okupljali na Gradskoj tržnici. Ostalim danima prodaja se odvija na improviziranim, uličnim štandovima, s trotoara i iz prtljažnika automobila.

  • Kazagić: Izaći na proteste
    Kazagić: Izaći na proteste Foto: A. Bajramović

– Godinama već tražimo da nam se osigura prostor na kojem bismo mogli prodavati ono što teškim radom proizvedemo, a sad je zatvorena i ova pijaca koja je radila jedan dan u sedmici. Sad ćemo naše proizvode odnijeti pred Općinu i Kanton. Izgleda da je jedino rješenje izaći na proteste, tražiti da nam se vrati prostor nekadašnje pijace gdje je sada smješteno JKP “6. mart” – ogorčen je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Goražda Munib Kazagić.

Komentari

NA VRH