BPK GORAŽDE

Održan sastanak sa predstavnicima velikih preduzeća, “zaključavanja” neće biti

Cilj nam je da privreda ne stane, da se proizvodi, da se radi, ali i da imamo radnike koji su spremni da obavljaju svoje radne zadatke – kazala je premijerka BPK, Aida Obuća

Sa današnjeg sastanka. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

26.10.2020

Vlada BPK Goražde inicirala je sastanak sa predstavnicima privrednih subjekata koji upošljavaju veći broj radnika, na kojem se razgovaralo o mjerama suzbijanja širenja koronavirusa u fabrikama, ali i u cijelom kantonu. Epidemiološka situacija u BPK Goražde veoma je teška, te je istaknuto da se propisi koji su na snazi, dosljedno moraju poštovati.  

Donijeli zaključke

- Na sastanku smo donijeli zaključke koji će ići u pravcu olakšavanja njihovog rada. Prije svega, Vlada BPK će zadužiti Ministarstvo za zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice i Krizni štab da se imenuje koordinator koji će sa privrednim subjektima koordinirati sve mjere. Prije nego se donesu neke mjere na kantonalnom nivou one će biti usaglašene sa privrednim subjektima. Kontinuirano će se obavještavati koje su to osobe koje su spriječene da dolaze na posao zbog njihove izolacije, jer su pozitivni na COVID19. Cilj nam je da privreda ne stane, da se proizvodi, da se radi, ali i da imamo radnike koji su spremni da obavljaju svoje radne zadatke – kazala je premijerka BPK, Aida Obuća. Ona dodaje da “zaključavanja”, kao u martu, neće biti, ali apelira na sve pojedince i kolektive da poštuju mjere. 

Od privrednih subjekata zatraženo je da provode krizne planove. A. Bajramović

Od privrednih subjekata zatraženo je da provode krizne planove, od Privredne i Obrtničke komore i Udruženja poslodavaca da kreiraju online platformu za trgovinu proizvodima subjekata iz BPK, a od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da pojača nadzor ugostiteljskih objekata, javnih skupova i javnog prevoza.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK, Medina Bičo, kaže da je epidemiološka situacija u BPK iz dana u dan teža.

Spriječiit širenje zaraze

- U prošloj sedmici smo imali 32 oboljelih, a ove sedmice 90. To je tri puta veći broj oboljelih. Uglavnom se radi o radno aktivnom stanovništvu, zaposlenim ljudima, a dosta je uposlenika iz kompanija iz BPK. Ovaj sastanak je i bio posvećen tome kako spriječiti daljnje širenje virusa, jer imamo dokazan prenos infekcije u pojedinim firmama. Osobe koje imaju bilo kakve simptome pozivamo da ostanu kuće, da njihove porodice ostanu kod kuće, to nam je u preporukama Federalnog kriznog štaba. Samo na taj način možemo izolovati sve ljude sa simptomima, koji eventualno mogu biti zaraženi virusom, te tako spriječiti širenje COVID-a 19 i daljnje pogoršanje epidemiološke situacije – ističe Bičo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.