GRADSKO VIJEĆE GORAŽDE

Plaće uskladiti s federalnim nivoom

Federalnim zakonom iz 2009. to je definirano, tako da iz rješenja upravnog inspektora proizlazi da je plaća godinama isplaćivana nezakonito, rekao Imamović

Kolegij Gradskog vijeća: Šta će odlučiti. Avaz

Piše: A. Bajramović

1.2.2022

Kolegij Gradskog vijeća Grada Goražda danas će raspravljati o nastavku sjednice koja je prošle sedmice prekinuta nakon što vijećnici nisu prihvatili ponuđeni dnevni red. Iako su se u javnosti pojavile špekulacije da je na taj način u pitanje došla i većina, predstavnici klubova vijećnika to su ubrzo demantirali.


Uskladiti koeficijent

Nesporazumi su se pojavili zbog odluke kojom bi se definirali platni razredi, koeficijenti i dodaci na plaće izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika, državnih službenika i namještenika. Njenim usvajanjem Grad Goražde treba uskladiti koeficijente za obračun plaća s onima na federalnom nivou, što je naloženo i rješenjima nadležnih inspektora, te je na dnevni red ona kandidirana u formi prijedloga.

- Federalnim zakonom iz 2009. to je definirano, tako da iz rješenja upravnog inspektora proizlazi da je plaća godinama isplaćivana nezakonito. Odluka je predložena, sindikati su dali svoje mišljenje, koeficijenti će biti izjednačeni s onima na federalnom nivou, a sada je do nas da dogovorimo osnovicu, u skladu s mogućnostima budžeta - pojašnjava Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.



Imamović: Dogovoriti osnovicu. Avaz

U ovom trenutku Gradska uprava može prihvatiti da osnovica za obračun plaća iznosi 310 KM, pa bi po usvajanju predložene odluke pojedinim državnim službenicima plaće bile neznatno umanjene, a jednom broju namještenika neznatno povećane.

Na sjednici koja je prekinuta kod usvajanja dnevnog reda vijećnici SDA i stranke Novi početak tražili su da se ona razmatra u formi nacrta, ali njihov zahtjev nije dobio većinu. Međutim, većine nije bilo ni za prijedlog gradonačelnika da se o odluci raspravlja u formi prijedloga, a na kraju ni za kompletan dnevni red.

Usaglašavanje o odlukama iz ove oblasti nastavlja se do zakazivanja novog datuma sjednice.


Stabilizacija budžeta

Gradonačelnik Imamović ističe da je u proteklom periodu budžet u dobroj mjeri oporavljen vraćanjem oko 1,8 miliona KM duga, reprogramiranjem “Saudijskog kredita” i uštedama na isplatama komisija i dodataka na plaće. Dodaje da nikog nije zaposlio u Gradsku upravu, dok je u BPK od 2018. godine do danas zaposleno na desetine novih uposlenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.