BRČKO

Akademski kipar Mirza Morić želi „Savskim galebom“ uljepšati grad

Podrška Ambasade Republike Francuske u BiH

E. N. / Fena

Idejni projekt: Umjetnik želi ojačati vezu s rodnim gradom

Foto: Fena


Fondacija "Legat kuća Ekmečić“ nedavno se obratila Vladi Distrikta Brčko BiH inicijativom za postavljanje skulpture "Savski galeb“ akademskog kipara Mirze Morića na Konačkom brdu na Trgu mladih u Brčkom, javlja Fena. 

Morić je renomirani umjetnik bosanskohercegovačkog porijekla koji već četiri decenije živi i djeluje u Francuskoj te je ovu inicijativu podržala i Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, kao i brojni intelektualci i umjetnici.

Izrazio želju

U prilogu inicijative je Morićevo pismo namjere u kojem je umjetnik izrazio želju da Brčkom daruje skulpturu "Savskog galeba“ kao izraz ljubavi prema rodnom gradu. Autor u pismu navodi da je vrijednost ove umjetnine 100.000 eura i da je ona u tom iznosu njegov lični poklon gradu Brčkom i njegovim građanima.

  • Morić: Lični poklon

    Morić: Lični poklon

    Foto: Arhiv


- Smisao skulpture „Savski galeb“ jeste u potpunoj slobodi, galebov let kao odraz slobodne ljudske misli, one kojoj svi težimo jer je ona krajnji cilj čovjekovog postojanja na zemlji. Veza između umjetnika, njegovog slobodnog stvaralačkog zanosa i ostvarenog djela, također, jača vezu umjetnika sa svojim rodnim gradom i njegovom vječitom inspiracijom - rijekom Savom - naglasio je Mirza Morić u opisu projekta.

Inicijativu za postavljanje skulpture podržala je i Ambasada Republike Francuske u BiH.

- Ovo umjetničko djelo predstavljalo bi simbol francusko-bosanskog prijateljstva. Bilo bi, također, i mjesto susreta u gradu. Ambasada Francuske potpuno podržava ovu inicijativu za koju zna da je predmet razgovora između umjetnika i lokalnih vlasti - kaže se u pismu koje je gradonačelniku Distrikta Brčko BiH Siniši Miliću uputio savjetnik za saradnju i kulturu i direktor Francuskog instituta u BiH Žan Kristof Tiabaud (Jean-Christophe Thiabaud).

 

Čekajući odgovor

Podršku inicijativi Fondacije "Legat kuće Ekmečić“ dao je i prof. dr. Mate Meštrović, sin kipara Ivana Meštrovića, koji je u pismu upućenom gradonačelniku Miliću kazao da ga plemeniti gest kipara Morića podsjeća na slična darovanja njegovog pokojnog oca i njegovih kolega umjetnika koji su svome zavičaju i zemlji poklanjali svoja djela želeći time izraziti svoje domoljublje i zahvalnu vezanost za svoje korijene.

- Radovat će me ako grad Brčko prihvati ovaj dar i njegovu lijepu simboliku te tako potvrdi svoju vezanost za univerzalne vrednote - napisao je Meštrović u svome pismu.

Predsjednica Fondacije "Legat kuća Ekmečić“ Sela Tecilazić kazala je da se nada da će odgovor vlasti Distrikta Brčko stići što prije i da će biti pozitivan kako bi se moglo krenuti u realizaciju projekta postavljanja skulpture.

Iz biografije

Kipar Mirza Morić je rođen 1954. godine u Brčkom. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu. Od 1977. godine živi i radi u Francuskoj, gdje je izgradio uspješnu umjetničku karijeru. Osim u Francuskoj, izlagao je u brojnim evropskim i prekookeanskim zemljama.

NA VRH

Podijeli članak na