LIČNOST DANA

Mirza Morić: Simbol slobode i prijateljstva

Akademski kipar, Brčak s adresom u Francuskoj, ne zaboravlja svoj rodni grad

Morić: Brčkom poklanja skulpturu “Savski galeb”. Avaz

Piše: Al. B.

25.11.2020

Više od četiri decenije života u Francuskoj, status renomiranog umjetnika u zemlji u kojoj to mogu postati samo vrhunski majstori, Brčaku Mirzi Moriću nisu izbrisali sjećanja na Savu. Ovaj akademski kipar izrazio je želju da Trg mladih u rodnom gradu ukrasi svojom skulpturom “Savski galeb”. Bio bi to izraz njegove ljubavi prema Brčkom i stanovnicima tog grada.  

Smisao “Savskog galeba”, navodi autor, je u potpunoj slobodi, jer galebov let je odraz slobodne ljudske misli kojoj svi težimo. Osim što je ganulo mnoge koji su shvatili da ljubav prema rodnom kamenu ne umire, bez obzira na vrijeme i daljinu, djelo umjetnika povezat će i dvije zemlje.  

Saglasnost za postavljanje “Savskog galeba”, u Morićevo ime, tražila je Fondacija “Legat kuća Ekmečić”, a inicijativu su podržali umjetnici, intelektualci, kao i Ambasada Francuske u BiH, jer će ovo umjetničko djelo predstavljati simbol francusko-bosanskog prijateljstva.

Očekuje se pozitivan odgovor vlasti Distrikta Brčko, kao što su pozitivne i namjere čovjeka koji je davne 1974. autostopom otišao u Pariz i karijeru gradio radom i stalnim učenjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.