HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Od početka sedmice ugasili 50 požara

Vatrogasci dnevno imaju pet intervencija na terenu

M. HODŽIĆ

14.7.2016

S toplotnim valom koji je pogodio Hercegovinu ovaj dio naše zemlje zahvatili su i požari. Tako je samo na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) od početka ove sedmice zabilježeno skoro 50 požara, od čega većina u Mostaru i Čapljini. Međutim, iz vatrogasnih jedinica ističu da nema mjesta panici jer je riječ o manjim požarima.

Pomoć izviđača

- Do sada nismo imali većih izazova. Naši vatrogasci na vrijeme stignu na lice mjesta i ugase, tako da nismo imali problema. Uglavnom je riječ o manjim požarima, odnosno, u prosjeku, imamo do šest intervencija dnevno - kaže Petar Jurić, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar. 

Slična situacija je i u Čapljini, gdje vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice posljednjih desetak dana, također, imaju najmanje pet intervencija u danu.

U njihovom svakodnevnom poslu puno im pomažu aktivnosti jedne posade koja je stalno na terenu te izviđač koji ih, čim primijeti dim, obavještava o tome.

Apel građanima

mate-jurkovic

Jurković: Spriječili širenje

- To nam daje brzinu pri intervenciji i do sada nismo imali većih požara. Nedavno je u dijelu Parka prirode Hutovo blato, gdje požara nije bilo pet godina, izbila vatra, ali stigli smo za osam minuta i spriječili širenje. Srećom, i trava se još nije osušila pa sporije gori - ističe Mate Jurković, komandir čapljinskih vatrogasaca. 

Naglašava da je od 1. juna na snazi zabrana paljenja vatre na otvorenom te u tom pogledu apeliraju na građane da se pridržavaju ovog pravila.

Angažirani sezonci

petar-juric

Jurić: Bez problema

Jurić je istakao da mostarska Vatrogasna jedinica iz godine u godinu sezonu požara dočekuje s boljom materijalno-tehničkom opremom te ljudstvom. Tako su i ove godine primili 11 sezonaca, koji su već raspoređeni na zadatke.

- Činjenica je da idemo naprijed i da smo u tom pogledu svaku sezonu sve bolji, međutim, problema i dalje ima i postrojba još nije ni blizu onoga što bi trebala biti - dodaje Jurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.