HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Ljetna škola u Stocu okupit će mlade iz cijelog svijeta

S ciljem obnove kulturnog naslijeđa

M. HODŽIĆ

21.7.2016

U organizaciji Međunarodnog foruma Bosna u Stocu, ali i Mostaru te Sarajevu će od 29. jula do 10. avgusta biti održana 11. međunarodna ljetna škola „Mladi i naslijeđe“, koja će okupiti 30 mladih iz BiH, Poljske, Egipta, Kanade i drugih zemalja. Ovaj tradicionalni program nastavak je ranije započetog projekta čiji je cilj obnova kulturnog i prirodnog naslijeđa i razorenih međuljudskih odnosa u samom Stocu.

Brojne radionice

Nadamo se da će ovi mladi ljudi dati svoj doprinos tome i da će steći pozitivna iskustva. Moramo istaći da se, zahvaljujući ovom projektu, glas o Stocu, Mostaru i BiH već prenosi i širi svijetom - kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Mostaru projekt-koordinator Tarik Čengić.

Istakao je da ova škola mladima pruža mogućnost da budu dio brojnih radionica, obrazovnih, radnih i rekreacijskih. 

Tako će, između ostalog, biti upriličene radionice posvećene očuvanju starih zanata, obradi kamena i drveta, zatim „Stolačko muzičko veče“, kao i pjesnička večer o poeziji Maka Dizdara „S Kamenim spavačem i iz njeg“. 

Predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutčehajić naglasio je da su kroz ovu školu do sada prošle na stotine mladića i djevojaka iz cijelog svijeta, od Japana do Argentine.

Otkriti identitet

- U toj interakciji različitih gledanja i iskustava moguće je najjasnije otkriti to što jesmo. Niko svoj identitet ne može postaviti u tok razvoja i promjene bez te stalne uzajamnosti s drugima i drugačijima, ali to nikako ne znači žrtvovanje identiteta, nego njegovo otkrivanje - istakao je Mahmutčehajić.

Kao nastavak ovog cjelovitog programa, od 31. jula do 2. avgusta u Mostaru će biti održana i 11. međunarodna konferencija „Jedinstvo i razlike u Evropi“, koja će okupiti oko 30 naučnika iz cijelog svijeta.

Naučnici o migracijama

Tema ovogodišnje konferencije „Jedinstvo i razlike u Evropi“, koja će biti organizirana u tri naučna područja, jeste i „Bauk izbjeglištva u Evropi“. Ove godine čast inauguralnog predavanja pripala je Goranu Larsonu, profesoru religijskih studija iz Švedske. Također, bit će održane i tri javne rasprave. 

Čišćenje Bregave

Također, polaznici škole učestvovat će i u čišćenju korita Bregave oko Podgradske mlinice, a u ovogodišnji program uključeni su i kursevi streličarstva i sokolarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.