HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Izvršna vlast u HNK ulazi u proces modernizacije

Od e-vlade do e-uprave

M. Sm.

20.9.2016

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojene su Smjernice ekonomske i fiskalne politike za period od 2017. do 2019. godine, kao i Dokument okvirnog budžeta HNK za isti period. Također, razmotren je izvještaj o finansijskoj reviziji budžeta HNK za 2015. godinu, te su prihvaćene preporuke koje je dao Ured za reviziju institucija u FBiH.

S ciljem nastavka aktivnosti na stabiliziranju javnih finansija, kako je rečeno, Vlada je usvojila odluku o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika u ministarstva i druga tijela uprave, te zaposlenika u ustanovama i drugim institucijama koje se finansiraju iz budžeta HNK, kao i iz vanbudžetskih fondova HNK od 1. oktobra do 31. decembra 2016. godine.

 - S ciljem moderniziranja rada kantonalne uprave i ostvarivanja ušteda, donesena je odluku kojom se pokreće postupak javne nabavke informacijskog rješenja koje obuhvata informacijsku i komunikacijsku opremu za funkcioniranje e-vlade - rečeno je nakon sjednice Kantonalne vlade.

Također, istaknuto je da će realiziranje programa e-vlade značiti i početak uspostave e-uprave, što će građanima i privrednim subjektima omogućiti jednostavnije i brže rješavanje zahtjeva i ostvarivanje zakonskih prava.

Na sjednici je zaključeno i to da je neophodno poduzeti odgovarajuće mjere s ciljem revitaliziranja i unapređenja tradicionalnih starih obrta na području HNK, a usvojena je odluka kojom je osigurano 8.000 KM za nabavku vakcina protiv bjesnila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.