HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Ekspresno usvojeni finansijski planovi vanbudžetskih ustanova

Na posljednjoj sjednici Skupštine u 2016.

M. SMAJKIĆ

2.1.2017

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, a koja je, kao vanredna, održana posljednjeg radnog dana 2016. godine, mogla bi ući u historiju zbog svog trajanja.

Bez izmjena

Tako su ekspresno, za pola sata, praktično bez rasprave, većinom glasova usvojeni finansijski planovi Službe za zapošljavanje u iznosu od 13,5 miliona KM, Fonda za zaštitu okoliša od 2,5 miliona KM i Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK, koji je težak čak 122 miliona KM. Time je dovršena finansijska konstrukcija Kantona za 2017. godinu.

Međutim, zaključkom koji je na ovoj sjednici usvojen jasno je da će se vrlo brzo, do 15. marta, pred skupštinskim zastupnicima naći rebalans budžeta ZZO HNK.

Kako nam je pojasnio predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, Skupština nema mogućnost izmjena finansijskih planova vanbudžetskih korisnika, odnosno njihovi finansijski dokumenti se prihvataju ili odbijaju.

- U zaključku stoji da novoimenovani UO razmotri taj finansijski plan još jednom, odnosno, konkretno, da  se za određene zdravstvene ustanove koje su zakinute izmjenama i dopunama finansijskog plana ZZO iznađu sredstva iz određenih rezervi da bi se Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“, Općoj bolnici Konjic te domovima zdravlja Jablanica, Šćipe i Uzinovići omogućilo nesmetano funkcioniranje - kazao nam je Špago.

Prekratak rok

Iako su iz opozicionih stranaka, uoči početka skupštinskog zasjedanja, pojedini zastupnici iznosili da se važni dokumenti donose u prekratkom roku te da ih nisu stigli ni pročitati, za riječ se tokom rasprave u vezi s budžetom ZZO javio samo Ilija Cvitanović iz HDZ 1990.

Računanje vremena

Cvitanović je, osvrnuvši se, također, na prekratak rok za pripremu u vezi s ovim finansijskim dokumentima, rekao da bi volio da se neke stavke iz budžeta ZZO razjasne, a prethodno je komentirao medijske istupe premijera HNK Nevenka Hercega, po kojem je, kazao je, sve med i mlijeko te je predložio da se „vrijeme u HNK počne računati od premijera Hercega“, što je izazvalo smijeh u skupštinskoj sali.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.