HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Bešlić predao ugovor Pravobranilaštvu, Zukić tvrdi da radovi uskoro počinju

Šta se dešava s obnovom hotela “Neretva”

M. SMAJKIĆ

7.2.2017

To što su u posljednje vrijeme na adresu Gradske uprave pristigle brojne pritužbe zbog činjenice da je gradilište nekadašnjeg simbola Mostara, hotela “Neretva” mrtvo godinama te da je ovaj kultni objekt postao ruglo u centru grada, ponukalo je gradonačelnika Ljubu Bešlića da uzme stvar u svoje ruke.

Dati mišljenje

Podsjetimo, ovaj objekt, koji je i nacionalni spomenik, prije 14 godina za 600.000 KM od tadašnje Općine Stari Grad kupio je vlasnik “VGT osiguranja” iz Visokog Halim Zukić.

Tako je Bešlić, što nam je potvrdio, cijeli slučaj u vezi s hotelom “Neretva” predao na mišljenje u Pravobranilaštvo.

ljubo-beslic

Bešlić: Radna mjesta

- Žao mi je što hotel “Neretva” nije davno obnovljen, kako je to i bilo predviđeno ugovorom. Želimo znati kakve su nam konsekvence da raskinemo ugovor, jer je taj hotel prodat po određenim uvjetima, bila je cijena, rok završetka radova i broj zaposlenih. Nijedan od tih parametara nije zadovoljen i normalno je da pravnici moraju dati svoje mišljenje kako bismo mogli ili da vratimo vlasništvo Gradu pa da mi tražimo kupca koji će završiti obnovu ili da natjeramo kupca, da tako kažem, ako ne može završiti hotel, da ga proda - kazao je Bešlić.

Naglasio je da je cilj cijele priče da hotel “Neretva” zablista punim sjajem i da počne s radom, jer pojasnio je, Mostar kao turistička destinacija treba hotelskog smještaja i radnih mjesta.

S druge strane, činjenica je da je Zukić punih šest godina nakon kupovine čekao neophodna odobrenja za izvođenje radova, ali nakon što je okončana prva faza radova, gradilište hotela “Neretva” već šestu godinu zjapi prazno.

Ipak, Zukić je u komentaru za naš list ustvrdio da nije odustao od ovog projekta.

Jedina istina

Štaviše, Zukić je najavio da se, kako nam je to rekao, “priprema za nastavak gradnje sa proljeća”.

halim-zukic

Zukić: Nije odustao

- To je jedina istina. Tako će biti, to pouzdano tvrdim – kazao je Zukić.

Autentičan izgled

Prema projektu i ugovoru, izgled  hotela “Neretva” treba biti identičan prijeratnom sa prepoznatljivim interijerom, crvenim salonom, restoranom, kafe-slastičarnom. Predviđeno je da hotel ima 90 soba.

Također, zbog činjenice da je riječ o nacionalnom spomeniku, svi radovi se moraju izvoditi pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika FBiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.