HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Povodom 97. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura: ''Dan otvorenih vrata'' u rodnoj kući u Konjicu

U kući se nalazi više od 500 karikatura

Piše: M. ĆOSIĆ

26.9.2017

U povodu obilježavanja 97. godišnjice od rođenja najpoznatijeg Konjičanina, hodoljupca, karikaturiste, scenariste, putopisca Zulfikara Zuke Džumhura, u njegovoj rodnoj kući, koja djeluje kao depandans Zavičajnog muzeja, upriličen je ''Dan otvorenih vrata''. 

- U Zukinoj kući nalaze se njegov autentični namještaj, dio karikatura, objavljeni i neobjavljeni rukopisi i garderoba, koju je ovaj umjetnik nosio kroz emisiju “Hodoljublje”, po kojoj je bio, također, prepoznatljiv - kazao nam je zaposlenik Zavičajnog muzeja Muhamed Krnjić.

U Zukinoj rodnoj kući nalazi se i više od 500 karikatura, koje je Zavičajnom muzeju poklonio zaljubljenik u djelo ovog umjetnika svjetskog glasa Safet Hebibović.

Tokom jučerašnjeg dana kuću su posjećivali njegovi sugrađani, među kojima je i Hamza Avdić.

- Listam ove karikature i zaista sam ponosan što je Zuko Džumhur rođeni Konjičanin. Drago mi je što je iza sebe ostavio djelo po kojem će se ovaj grad prepoznavati, a mi, njegovi sugrađani, bit ćemo uvijek ponosni na sve što je Zuko bio i ostao - istaknuo je Avdić.

Osim ove aktivnosti, u srijedu će biti upriličena likovna radionica za osnovce. U Zavičajnom muzeju, u saradnji s Udruženjem za kulturu, sport i umjetnost UKUS, osnovci će se upoznati s karikaturom, po kojoj je bio posebno poznat.

- Tema je karikatura, a mladi će pokušati da kroz ovaj oblik likovnog izraza upoznaju Zuku i njegovo djelo - istaknuo je voditelj radionice, akademski grafičar Dino Džumhur.

Iz biografije 

Zuko Džumhur rođen je 24. septembra 1920. godine u Konjicu. Objavio je više od 10.000 karikatura, napisao scenarije za više kratkih filmova te tri za igrane filmove, a prepoznatljiv je i kao pisac scenarija te voditelj serijala emisije ''Hodoljublje''.

Umro je u Herceg-Novom, a ukopan je 29. novembra 1989. godine u svom rodnom gradu Konjicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.