HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Stotine mostarskih učenika šetnjom obilježavaju Dan nezavisnosti BiH

Vijesti.ba

28.2.2018

Oko 600 učenika, prema procjenama organizatora, okupilo se na trgu ispred Gimnazije u centru Mostara, u okviru višednevnog programa obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Učenička kolona je u 10 sati krenula sa Starog mosta, u okviru svečane promenade, a nešto prije 11.30 sati stigla je na trg pred Gimnazijom, gdje je upriličen skup u organizaciji Aktiva direktora osnovnih škola Grada Mostara.

Tu se prisutnim učenicima, nastavnicima i građanima obratio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

- Danas obilježavamo 1. mart, 26. godišnjicu od dana kad su građani Bosne i Hercegovine jasno i glasno rekli „da“, na pitanje hoćemo li nezavisnu, suverenu, jedinstvenu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu. Danas je dan kojeg se moramo sjećati i svih onih koji su dali svoje živote. Moramo svi zajedno graditi budućnost BiH - rekao je ministar Hadžović.

On je podsjetio kako se do države BiH "nije došlo tako lako", te da je palo "dosta žrtava za nju", te da treba cijeniti sve ono što je učinjeno u prethodnom periodu, tokom agresije na BiH.

- Želim vam da zajedno gradimo Bosnu i Hercegovinu, koja će biti prosperitetna, država svih građana BiH - poručio je Hadžović.

U 13 sati u Narodnom pozorištu Mostar, u organizaciji IC štamparije i Pedagoškog zavoda Mostar, održava se svečanost pod nazivom "Ja domovinu imam u srcu je nosim".

Sve to je dio višednevnih manifestacija povodom Dana nezavisnosti BiH, kojima koordiniraju Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar i Muzej Hercegovine Mostar. Svečanosti, čiji su pokrovitelji predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago, održavaju se u šest gradova, širom HNK.

Tako je večeras na rasporedu u Domu kulture Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, s početkom u 18 sati, u organizaciji Aktiva direktora osnovnih škola, tribina i svečani program povodom Dana nezavisnosti BiH.

U četvrtak, 1. marta 2018. godine, u 12.15 sati na programu je svečano otvaranje rekreaciono-avanturističkog parka "Fortica". U 12.45 sati na Šehitlucima u Mostaru bit će održano učenje Fatihe i polaganje cvijeća.

Centralni program bit će održan u 13 sati u Narodnom pozorištu Mostar - svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH. U foajeu Narodnog pozorišta Mostar, Centar za mir Mostar upriličit će izložbu pod nazivom "Urbicid".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.