HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Šansa za Mostar da 2024. postane evropska prijestonica kulture

Kandidaturu Mostara pokrenuli umjetnici i kreativci ovog grada

Piše: M. HODŽIĆ

30.3.2018

Na inicijativu mostarskih umjetnika i kreativaca te cijelog kulturnog sektora, lani je Mostar pokrenuo proceduru kandidature za evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

Zadati kriteriji

Gradska administracija podržala je tu ideju, dogodila se jedna zajednička sinergija te se krenulo u izradu aplikacije. U međuvremenu, započelo se s ispunjavanjem zadatih kriterija i realizacijom ciljeva potrebnih za dobivanje ove titule, a prvi je izrada strategije razvoja kulture Mostara.

Tim za izradu aplikacije, koju Grad Mostar treba predati do 10. oktobra ove godine, smatra da su šanse Mostara da dobije ovu prestižnu titulu dobre jer grad na Neretvi, ističu, ima izuzetnu priču.

- Ukoliko prođemo prvi krug nakon predaje aplikacije, ulazimo u jednu ozbiljniju igru i godinu i po nakon toga trebali bismo znati je li Mostar prošao. Zapravo, mi želimo napraviti ovaj grad našom prijestonicom kulture, dakle nama koji tu živimo, a ako dobijemo tu prestižnu titulu, to će nam, svakako, biti dodatni bonus - kazala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Sanela Ćorić iz Službe za kulturu Grada Mostara.


S pres-konferencije u Mostaru

Što se tiče strategije, Ćorić je istakla da će biti dokument koji će definirati sve segmente gradskog življenja te da su za njenu izradu angažirani brojni stručnjaci.

- Među njima je prof. dr. Vjekoslav Domljan, a koautori će biti grupa koja okuplja akademsku zajednicu, umjetnike, nevladin sektor i slično - dodala je Ćorić.

Anketni upitnik

Mustafa Alendar, član tima za izradu aplikacije, naglasio je da je u međuvremenu napravljena i službena internet-stranica kandidature Mostara na kojoj je svim građanima dostupan i anketni upitnik vezan za izradu strategije.

Prezentacija kandidature

- Stranica www.mostar2024.ba bit će svojevrsna internet-prezentacija kandidature Grada Mostara za evropsku prijestolnicu kulture i na njoj će biti dostupne sve informacije u vezi s tim, ali i svi kulturni događaji koji će se dešavati u Mostaru - istakao je Josip Blažević, član ovog tima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.