KREATIVNOST

Komadina i Milićević izrađuju unikatni nakit s motivima Mostara

Komadina i Milićević: Inspirira ih grad na Neretvi

M. HODŽIĆ

24.4.2018

Tek nekoliko dana je prošlo otkako je unikatni arhitektonski nakit s motivima Mostara ugledao svjetlo dana, a za njim već vlada velika potražnja.  

 Historijsko naslijeđe

Mostarske arhitektice koje rade kroz brend „Fasada“ Nada Komadina i Martina Milićević iz ljubavi prema arhitekturi i svome gradu, inspirirane njegovim kulturno-historijskim naslijeđem, krenule su u realizaciju ovog projekta.

U saradnji sa sarajevskim arhitektom i zlatarom Tarikom Musakadićem izradile su kolekciju srebrenih prstenova, broševa, naušnica i privjesaka s motivima Starog mosta i Stare gimnazije, na njima je i mapa Starog grada te Rondoa, ali i detalj gradskog sata sa Kosače i Interpretacijskog muzeja u Starom gradu.

Cijene se trenutno kreću od 60 do 120 KM, a za sada su najtraženiji prstenovi s motivima Stare gimnazije i Starog mosta, posebno s crnim preljevom.

- Meni osobno jako su drage naušnice s mapom Starog grada, a dizajneri prepoznaju prsten s motivom Starog mosta s crnim preljevom. Inače, svi proizvodi su od srebra, a osim crne, tu je i roze, srebreni i zlatni preljev. Za sada ne naplaćujemo dizajn posebno, nego samo gramažu i Tarikov zlatarski rad. Prstenovi su od 60 do 70 KM, a naušnice, pošto su teže, koštaju oko 120 KM – kaže nam Komadina.

Nakit se za sada može pogledati svako popodne u mostarskoj galeriji „Virus“, a Komadina ističe kako pregovaraju o otvaranju radnje u kojoj bi nakit bio ponuđen građanima i turistima.

Budući suveniri

- Cilj nam je da on bude turistički suvenir grada. Bit će vrlo interesantan u Starom gradu, tako da ćemo ga ponuditi u suvenirnici, ali ovih dana ćemo imati više informacija i o tome. Ljudi su odreagirali bolje nego što smo mogli zamisliti. Puno je upita, imali smo i ponudu za saradnju iz Ministarstva gospodarstva, za sudjelovanje na kongresu žena u poslovanju i slično - dodaje Komadina.

Raritet grada

- Raritet Mostara je što ima taj urbanizam Starog grada koji je kao čipka, na koju se nadovezuje ovaj pravolinijski urbanizam Rondoa pa su te dvije mape nama bile interesantne - ističe Komadina. Zajedno s kolegicom Milićević I umjetnicom Majom

Rubinić, Komadina potpisuje i uspješni projekt ilustrirane arhitektonske bojanke Mostara.


Primjerci nakita: Najpopularniji crni prsten s motivom starog mosta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.