PROBLEMI

Posjete Međugorju u stagnaciji, nadaju se povratku Italijana

Međugorje godišnje posjeti do milion hodočasnika

M. HODŽIĆ

20.6.2018


Dok čekaju službenu odluku Vatikana o reguliranju statusa Međugorja, u ovom hodočasničkom mjestu sa zebnjom očekuju i povratak italijanskih hodočasnika čiji broj je posljednjih nekoliko godina rapidno smanjen.

Opravdani problemi

U lokalnom Turističkom uredu ističu da će i ova godina biti jedna od prosječnih i da se ništa posebno neće desiti ni po pitanju broja hodočasnika niti finansijskog učinka hodočasničkog turizma, koji će se zbrajati na kraju godine.

- Posljednjih nekoliko godina Međugorje je u stagnaciji što se tiče hodočasnika, prije svega zbog problema u Italiji, ekonomskih a sada malo i političkih, što se definitivno odražava i na posjetu Italijana Međugorju. Prema sadašnjem stanju, ni ova godina neće biti kao neke koje smo ranije imali, ali to je jedan trend nastao iz objektivnih ekonomskih problema s tog nama najvažnijeg tržišta - kaže Željko Vasilj, voditelj Turističkog ureda.

Nepovoljan trend

Dodaje da nije baš povoljan trend za Međugorje, ali se nadaju da će ubuduće biti sve uredu.

- Grubo rečeno, godišnje mi u Međugorju imamo do milion hodočasnika. Oko 70 posto njih su pravi, tzv. stacionirani hodočasnici, koji tu borave dva, pet ili deset dana, a ostalo se odnosi na jednodnevne i poludnevne izlete - ističe Vasilj.


 Nije dovoljno 

Vasilj dodaje da je u Međugorju posljednjih godina povećan broj hodočasnika iz Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke i Ukrajine. Međutim, ni to nije dovoljno da nadoknadi gubitak Italijana.


Međugorje godišnje posjeti do milion hodočasnika

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.