MOSTAR

Mario Gadžić smijenjen s pozicije direktora "Aluminija", preduzeća koje je u gubitku od 360 miliona KM

M. Sm.

25.6.2018

Na današnjoj hitnoj sjednici Nadzornog odbora (NO) mostarskog "Aluminija" dužnosti direktora je, kako je to i najavljeno, razriješen Mario Gadžić.

Na njegovo mjesto, odnosno, za v. d. direktora na period od šest mjeseci, imenovan je Dražan Pandža, koji je do sada obnašao dužnost izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove.

Saopćio je to novinarima na pres-konferenciji nakon sjednice NO predsjednik ovog tijela Dalibor Miloš, koji je obznanio šokantnu informaciju o tome da je "Aluminij" u gubitku od 360 miliona KM!  

Naglasio je da je "Aluminij" u posljednjoj godini napravio 43 miliona KM gubitaka.

Upravo zbog toga, kazao je on, NO je već pola godine nezadovoljan rezultatima i radom trenutne Uprave društva na čelu s Gadžićem te da mjesecima intenzivno komuniciraju i raspravljaju o tome kako ovo društvo konačno stabilizirati. 

- Nažalost, utvrdili smo pogoršanje cjelokupnog stanja koje je i rezultiralo štrajkom upozorenja. Prije sedam dana najprije smo dobili mail od gospodina Pandže, a potom Biokšića, gdje smo upoznati o tome da su bili u komunikaciji s gospodinom Gadžićem i da je spominjao nezakonite radnje. Odmah smo organizirali sjednicu i donijeli jednoglasan zaključak da NO sva saznanja o nezakonitim radnjama hitno upućuje policiji. Nakon toga smo nastavili raspravljati o tekućem stanju u "Aluminiju" - naveo je Miloš.  

Podsjetimo, Gadžić je u petak na pres-konferenciji optužio predsjednika Sindikata Romea Biokšića za iznudu, odnosno svojevrsnu kupovinu radnih mjesta u "Aluminiju" za 8.500 eura.

Osvrnuvši se na tu pres-konferenciju, Miloš je rekao kako im nije jasno zbog čega je to Gadžić uradio ako su oni o tome bili obavijestili policiju.

Ustvrdio je da je takvim postupkom Gadžić nanio ogromnu reputacijsku štetu Društvu, budući da je uputio više od 900 mailova s navodnim snimkom o iznudi prema novinarima, radnicima i partnerima.

Odbio je komentirati optužbe na njegov račun kazavši da sve prepušta policiji.

Samir Anić, predstavnik malih dioničara, je rekao kako se Gadžićeva smjena dogodila ponajviše zbog loših poslovnih rezultata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.