ATRAKCIJA

Gužva u Mostaru: Stari most i skokovi turiste ostavljaju bez daha

M.Sm

M.Sm.

8.7.2018

Mostar je već debelo uplovio u turističku sezonu, pa je i danas staro gradsko jezgro, na temperaturi od 30 stepeni, koliko je izmjereno u 15 sati, i lagani povjetarac, vrvjelo turistima sa svih strana svijeta. 

Uz brojne kulturno-historijske znamenitosti, za sve njih je nezaobilazna destinacija Stari most, jedinstveni monument u svijetu.

Poseban trenutak za turiste su svakako skokovi koje izvode članovi Kluba skakača u vodu „Mostari“, svojevrsni čuvari višestoljetne tradicije.

Nijedan skok, poput onog kojeg smo zabilježili danas, ne može proći bez uzdaha divljenja turista načičkanih na Starom mostu, koji svojim kamerama i fotoaparatima bilježe te fascinantne izvedbe.

Inače, mostarski „ikari“ se polako pripremaju i za tradicionalnu manifestaciju i kulturni fenomen - Skokove sa Starog mosta, koji se svake godine održavaju posljednje nedjelje u julu.

Skokovima će 23. jula prethoditi obilježavanje 14. godišnjice godišnjice obnove Starog mosta.

Mostarski „kameni luk“ je 15. jula 2005. godine, na zasjedanju UNESCO-a u Južnoafričkoj Republici u Durbanu, upisan na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.