U Centru za kulturu promoviran „Mostarski kuhar“

Amela Rebac s knjigom mora put Sarajeva kako bi dokazala da buredžici nisu burek preliven kiselim mlijekom

M. SMAJKIĆ
09.07.2018 06:33

Foto: Rebac: Knjiga o hrani za dušu i tijelo

Baš kao i prije šest godina, kada je Amela Rebac, mostarska novinarka, promovirala knjigu „Svjedok vremena“, brojni njeni sugrađani su pohrlili jučer u Centar za kulturu, gdje je održana promocija njene knjige „Mostarski kuhar“, s podnaslovom „Hrana za dušu i tijelo“. 

Jer, kako je kazao jedan od promotora i recenzenata, mostarski novinar Boris Čerkuč, ova knjiga je mali vremeplov. Gastronomsko, ali i, zašto to ne reći, demografsko putovanje u vrijeme kada se živjelo sporije, voljelo više, cijenilo bolje.

- „Mostarski kuhar“ će vas odvesti u vrijeme kada su ljudi i njihove kapije i vrata bili širom otvoreni i kada se miris ručka širio, kako to i Amela sugerira, komšilukom. A, komšiluk je bio prva domovina - istakao je Čerkuč.

Govoreći o tome zašto je napisala „Mostarski kuhar“, Rebac je iznijela da je Mostar uvijek bio multietnički grad u kojem su se, spletom okolnosti, ispreplitale kako životne tako i prehrambene navike građana, od Beča, Dubrovnika, Moskve, Budimpešte...

- Nema grada kao što je Mostar, ni humora kakav je mostarski, umiljat, a ljut, peckav, a blag, baš kao i naša hrana neuravnotežena, a izbalansirana između Mediterana, Beča i Istanbula, zapada i istoka, sjevera i juga, mora i planina, iskričava, drugačija i posebna, baš kao što su Mostarci drugačiji od svih građana BiH - navela je Rebac.

Na kraju je poručila da će „s knjigom morati put Sarajeva kako bi dokazala da buredžici nisu burek preliven kiselim mlijekom“.

Osim Čerkuča, o knjizi su govorili novinar Emil Karamatić, prof. dr. Ahmed Džubur, prof. dr. Zdravko Grebo, dok je moderator promocije bila novinarka Adla Dizdar.

  • Promocija kuhara je izazvala veliku pažnju javnosti
    Promocija kuhara je izazvala veliku pažnju javnosti
NA VRH