HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Amela Rebac s knjigom mora put Sarajeva kako bi dokazala da buredžici nisu burek preliven kiselim mlijekom

Rebac: Knjiga o hrani za dušu i tijelo

M. SMAJKIĆ

9.7.2018

Baš kao i prije šest godina, kada je Amela Rebac, mostarska novinarka, promovirala knjigu „Svjedok vremena“, brojni njeni sugrađani su pohrlili jučer u Centar za kulturu, gdje je održana promocija njene knjige „Mostarski kuhar“, s podnaslovom „Hrana za dušu i tijelo“. 

Jer, kako je kazao jedan od promotora i recenzenata, mostarski novinar Boris Čerkuč, ova knjiga je mali vremeplov. Gastronomsko, ali i, zašto to ne reći, demografsko putovanje u vrijeme kada se živjelo sporije, voljelo više, cijenilo bolje.

- „Mostarski kuhar“ će vas odvesti u vrijeme kada su ljudi i njihove kapije i vrata bili širom otvoreni i kada se miris ručka širio, kako to i Amela sugerira, komšilukom. A, komšiluk je bio prva domovina - istakao je Čerkuč.

Govoreći o tome zašto je napisala „Mostarski kuhar“, Rebac je iznijela da je Mostar uvijek bio multietnički grad u kojem su se, spletom okolnosti, ispreplitale kako životne tako i prehrambene navike građana, od Beča, Dubrovnika, Moskve, Budimpešte...

- Nema grada kao što je Mostar, ni humora kakav je mostarski, umiljat, a ljut, peckav, a blag, baš kao i naša hrana neuravnotežena, a izbalansirana između Mediterana, Beča i Istanbula, zapada i istoka, sjevera i juga, mora i planina, iskričava, drugačija i posebna, baš kao što su Mostarci drugačiji od svih građana BiH - navela je Rebac.

Na kraju je poručila da će „s knjigom morati put Sarajeva kako bi dokazala da buredžici nisu burek preliven kiselim mlijekom“.

Osim Čerkuča, o knjizi su govorili novinar Emil Karamatić, prof. dr. Ahmed Džubur, prof. dr. Zdravko Grebo, dok je moderator promocije bila novinarka Adla Dizdar.



Promocija kuhara je izazvala veliku pažnju javnosti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.