MOSTAR

Listo napada 12. uzastopni trofej, želi oboriti Balićev rekord

Piše: M. HODZIĆ

16.7.2018

Tradicionalni 452. visinski skokovi s najljepše skakaonice na svijetu, UNESCO-ovog dragulja - Starog mosta u Mostaru, bit će održani u nedjelju, 29. jula, najavljuju organizatori iz Kluba skakača u vodu „Mostari“. Užurbano se vrše posljednje pripreme, u toku su i prijave, no tačan broj učesnika znat će se na dan ekstremnih skokova, nakon ljekarskog pregleda. 

Centar svijeta

S obzirom na to da je na dan skokova Mostar centar svijeta, organizatori očekuju ogroman broj posjetilaca koji iz godine u godinu bodre svoje favorite.

U grad na Neretvi, koji stoljećima čuva tradiciju viteških skokova na glavu i noge, stižu najhrabriji mladići iz BiH i regiji, a u međuvremenu, jedan Mostarac, koji živi za skokove, užurbano se priprema.

Listo i legendarni Emir Balić, koji drži rekord sa 13 pobjeda

Lorens Listo, mostarska lasta, ove godine napada 12. uzastopnu titulu. Omiljeni mostarski skakač do sada se 11 puta uspio izboriti za šampionski trofej u kategoriji skokova na glavu. Njegov je cilj, kako ističe, oboriti rekord koji drži živuća legenda Emir Balić sa 13 pobjeda.

Kaže da se nije zasitio i da mu je svaka pobjeda sve draža. I ove godine najbitnije je, dodaje, da ne bude povreda, a na stručnom žiriju je da pravedno odluči ko će biti najbolja lasta, odnosno skakač na noge.

Novi skakači

- Nisam se zasitio, naprotiv. Moj prvi cilj je bio skočiti s mosta, a kad sam to uradio, želio sam da ostvarim barem jednu pobjedu. Kada je i to došlo, sada mi je cilj oboriti rekord od 13 pobjeda koje drži Balić, a za dalje ćemo vidjeti. Skokovi su ekstremni, ne znam šta vrijeme nosi, a na meni je samo da se spremim najbolje što mogu i fizički i psihički i dam maksimum - govori Listo.

Ovogodišnja konkurencija je, navodi, slična onoj iz ranijih godina, s tim što se očekuje nekoliko novih skakača iz Srbije i Crne Gore.

- Nadam se da će žiri odlučiti pravedno ko će biti najbolji, pa taman da to ja i ne budem – poručio je Listo.

Stalno vježba  

Listo ističe kako svakodnevno vježba pred skokove, trči, ide u teretanu i skače sa skakaonice u Donjoj Mahali.

- Upravo sam krenuo kod kolega iz Udruženja „Sinovi Mahale“, dolje je ta skakaonica, pa ću malo vježbati. Dat ću sve od sebe – rekao je Listo.

U sklopu manifestacije bit će održan i niz popratnih sadržaja koji će, također, plijeniti pažnju 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.