MOSTAR

Ađijus odao priznanje Oručeviću: Vi osvjetljavate put do mira i pravde, i ja Vam na tome zahvaljujem

Avaz.ba

24.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju, a povodom 14. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru, upriličena je tradicionalna manifestacija "Mostar ne zaboravlja prijatelje".  

U okviru manifestacije dodijeljene su i prestižne međunarodne nagrade "Mostar Peace Connection", a među dobitnicima bili su i posthumno prvi predsjednik Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu Antonio Kasese (Cassese) te posljednji predsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus (Carmel Agius).

U pismu zahvale porodica Kasese je Centru za mir i direktoru Safetu Oručeviću napisala kako su počastvovani i duboko zahvalni zbog priznanja Antoniovom sjećanju. 

- Važno je da se njegovo životno djelo, njegova vjera u pravosuđe i međunarodno pravo, kao i njegov rad na uspostavi MKSJ (koji je definiran kao revolucionarni) pamti i održava na životu. Vi tome doprinosite dodjeljujući mu vašu prestižnu nagradu. Posebno me dirnulo spominjanje sudjelovanja žrtava u dodjeli nagrade mom suprugu, budući da je uvijek smatrao ljudski aspekt međunarodnog prava kao temeljni, naveli su iz Kaseseove porodice u pismu.

Karmel Ađijus je u svom obraćanju poručio kako se ovom nagradom ponosni svi one koji su se zalagali da Haški tribunal zaživi.

- Tokom svih godina rada Tribunala, neke vlade, političari, neki narodi nisu baš prijateljski gledali na Tribunal i u određenim periodima, uz nekoliko rijetkih izuzetaka, gotovo da nije bilo saradnje sa Tribunalom. Godinama je Tribunal bio žrtva negativnih medijskih kampanja koje su bile motivisane isključivo političkim i nacionalističkim razlozima. Oni koji su počinili zločine i oni koji su počiniocima zločina pružali podršku ne vole pravdu. Ono što su ti ljudi željeli izbjeći je to da budu uhvaćeni, kažnjeni i da im bude oduzeta sva moć - poručio je Ađijus.

Dodao je kako se danas odaje priznanje Haškom tribunalu za doprinos miru i pravdi, te uputio posebnu poruku direktoru Centra za mir Safetu Oručeviću:

- Nije lako boriti se za pravdu. Za to je potrebna, prije svega, vjera u pravdu, otvorenost, liderstvo i velika posvećenost. Danas, dajući nagradu Haškom tribunalnu, Vi, gospodine direktore, pokazujete ne samo da vjerujete u pravdu i u napore Tribunala nego šaljete poruku drugima, koji još nisu vidjeli svjetlost, da je moguće postići pravdu. Put do mira je put pravde. Vi nosite baklju, osvjetljavate taj put i ja vam na tome zahvaljujem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.