LIČNOST DANA

Karmel Ađijus: Glas istine

Od njegovih riječi još vrednije su desetine hiljada dokumenata

Ađijus: Borac za pravdu. Agencije

Piše: Al. B.

7.4.2022

Samo jedan dolazak u Sarajevo predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i prvog sudije Haškog tribunala Karmela Ađijusa (Carmel Agius) dovoljan je da neutralizira godine relativiziranja i negiranja istine o zločinima nad stanovnicima Sarajeva, Srebrenice i drugih bh. gradova.

Njegovo obraćanje u sarajevskoj Vijećnici, povodom 30. godišnjice početka opsade Sarajeva, najučinkovitiji je „paracetamol“ upaljenim nacionalistima koji konstantno pokušavaju promijeniti historijske činjenice. Upravo o njima govorio je ovaj pravni ekspert i predsjednik Mehanizma, upozoravajući i njih i cijeli svijet da na taj način rade na destabilizaciji regiona i da je tragično što u tome učestvuju i politički lideri.

Ađijus je slične dobro upoznao i u sudnici.

Sljedbenici lažnih pokajnika koji su lažnim priznanjima nastojali isprositi manje kazne, hladnokrvnih ubica koji su nastojali opravdati svoja nedjela, “pempas generala” i ratnog vođe koji se godinama skrivao pod identitetom vidovnjaka, dobili su još jednu jasnu poruku - laži neće proći. Od riječi Ađijusa još vrednije su desetine hiljada dokumenata i sudskih presuda i stenograma koji ostaju trajno pohranjeni u historiji čovječanstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.