OBRAĆANJE U POTOČARIMA

Ađijus: Za žrtve je ovo bilo 25 dugih godina patnje i traganja za pravdom

Žrtve još uvijek muče oni koji negiraju genocid, rekao Ađijus

Avaz.ba

Karmel Ađijus

Foto: Fena


Teško je povjerovati da je prošlo četvrt vijeka od genocida, ali mogu zamisliti da se to žrtvama čini kao vječnost bez njihovih voljenih. Danas vidim koliko je sve uticalo i na moj život - rekao je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma (IRMCT) Karmel Ađijus (Carmel Agius) tokom današnjeg obilježavanja 25. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Ađijus naglašava da je za žrtve to bilo 25 dugih godina patnje, kao i iscrpljujućeg traganja za pravdom.

- Za vas nije ništa manje mučan dan od bilo kog drugog, ali za nas ostale ovo je prilika da se smisleno osvrnemo na napredak postignut od 1995. kao i na ono što preostaje da se uradi. Pred nama je još mnogo posla iako su Haški tribunal i Mehanizam donijeli pravdu u međunarodnim razmjerama, ali hiljade navodnih izvršilaca čeka pravdu pred domaćim sudovima. Žrtve još uvijek muče oni koji negiraju genocid, a revizionisti žele pokopati istinu - kazao je Ađijus.

  • Karmel Ađijus

    Karmel Ađijus

    Foto: Fena


Dodaje da je uvjeren da ćemo vidjeti bolje dane, jer 25 godina predstavlja sazrijevanje cijele jedne generacije a time i mogućnosti promjene.

- Vaša djeca imaju sposobnost i rješenost da stvaraju drugačiju stvarnost ako se za to opredjele . Uvjeren sam da će se zalagati za istinu i pravdu. Oni će također morati po strani da ostave mržnju kako bi ostvarili trajnu transformaciju. Uvjeren sam da će na kraju uz međunarodnu zajednicu oni u tome uspjeti - zaključio je Ađijus. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na