BLAGAJ

Karađoz-begov kameni most na Buni zasjat će u novom ruhu

Karađoz-begov most je udaljen oko 700 metara od izvora Bune

M. HODŽIĆ

28.7.2018


Postupajući po rješenju Federalne uprave za inspekcijske poslove o trajnoj zaštiti Karađoz-begovog mosta u Blagaju kod Mostara, Agencija „Stari grad“ Mostar provela je proceduru izbora najpovoljnijeg ponuđača za provođenje prethodnih radova istražnog karaktera i izradu projekta restauracije ovog nacionalnog spomenika BiH.  

 Geodetski snimak

Tako je s predstavnicima projektnog biroa „ARHI Plus“ iz Mostara potpisan ugovor vrijedan 38.961 KM, a sredstva su osigurana u budžetu Grada Mostara za ovu godinu.

Ugovorom su definirane obaveze izabranog ponuđača, a one se, između ostalog, odnose na čišćenje lokaliteta i objekta, izradu detaljnog geodetskog snimka postojećeg stanja te geotehnička i geomehanička ispitivanja tla i temelja s pratećim tehničkim izvještajem, fotodokumentacijom i predloženim mjerama sanacije.

Također, ugovor podrazumijeva i istražne konzervatorsko-restauratorske radove, istražne arheološke radove, uključujući i iskopavanja, s elaboratima i, na kraju, izradu projekta restauracije mosta.

Pet lukova

Karađoz-begov most na pet lukova, preko kojeg je vodio stari put za Stolac, udaljen je oko 700 metara od izvora Bune, odnosno pedesetak metara od Sultan Sulejmanove džamije, kada se iz čaršije silazi prema Buni.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ga je 2003. godine proglasila nacionalnim spomenikom.

Malo historijskih podataka  

Historijskih podataka o Karađoz-begovom most ima malo. Nastao je, vjerovatno, na mjestu ranijeg srednjovjekovnog prijelaza preko rijeke, a sagrađen je kao zadužbina Zaim hadži Mehmed Karađoz-bega. Most se prvi put spominje u vakufnami tog mostarskog dobrotvora od ramazana 977. (8. mart 1570.) godine, pa je, prema tome, morao nastati nešto ranije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.