HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Val vrućina zahvatio Mostar: Građani tražili osvježenje u Neretvi

M. Hodžić

Piše: M.H.

31.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Val vrućina zahvatio je i grad na Neretvi, za koji je također upaljen žuti meteoalarm, a koji upozorava na ekstremno visoke temperature.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u 13 sati u Mostaru su izmjerena 34 stepena Celzijusa, dok je u 12.20 sati gradski termometar na Aveniji pokazivao 35 stepeni.

Gradske ulice većinom su puste, Mostarci se, uglavnom, osvježavaju uz rijeke i bazene ili se sklanjaju u klimatizirane prostore, dok je gužva zabilježena u Starom gradu. Turisti se od vrućina sklanjaju kišobranima, šeširima, osvježavaju se vodom i sladoledima ili rashlađuju pored Neretve.

Iz mostarskog Doma zdravlja ističu kako ne bilježe porast broja pacijenata usljed vrućina koje su nastale.

- U Odjelu za hitnu medicinsku pomoć je bilo nekoliko intervencija gdje su se pacijenti žalili na bol u prsima i visok pritisak, što možemo povezati s naglim porastom temperature, no ništa drugo ne ukazuje na posljedice vrućine po zdravlje građana - kaže Ines Popovac, portparol Doma zdravlja. Njihovi ljekari izdali su preporuke za građane kojih se trebaju pridržavati za vrijeme visokih temperatura.

- Uzimati što više tečnosti, nositi vodu sa sobom ili kupovati flaširanu, hraniti se dijetalno, uzimati što više svježih namirnica, pravilno skladištiti hranu, posebno jaja, mlijeko i meso, ne izlagati se prekomjerno suncu, oblačiti se lagano i odgoditi sve teže fizičke poslove, posebno one koji se obavljaju vani - naveli su ljekari Doma zdravlja.

Na oprezu, poručili su, posebno trebaju biti hronični bolesnici, starije osobe i mala djeca, koji trebaju poduzeti sve mjere predostrožnosti kako bi izbjegli sve neželjene posljedice koje ovakve temperature nose.

Iz Profesionalne vatrogasne jedince Mostar kazali su nam da su u toku dana imali samo jednu manju intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio nisko rastinje u Dobrom Selu kod Čitluka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.