MOSTAR

Obilježena 26. godišnjica Četvrtog korpusa ARBiH

Jedinice koje su sačuvale dolinu Neretve kao kičmu BiH

Sa Šehitluka: Proučena Fatiha. M. Sm.

M. Sm.

16.11.2018

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Šehitlucima danas je u Mostaru obilježena 26. godišnjica osnivanja Četvrtog korpusa Armije RBiH. 

Kako je to rekao jedan od ratnih komandanata Šerif Špago, Četvrti korpus jedan je od onih koji su doprinijeli da BiH ostane cjelovita i da se u slobodi izgrađuje država BiH.

- Uspjeli smo odbraniti ove prostore od agresije i s jedne i s druge strane i sačuvati dolinu Neretve kao kičmu BiH - kazao je Špago.



Učenjem Fatihe na Šehitlucima obilježena 26. godišnjica osnivanja Četvrtog korpusa Armije R BiH. M. Sm.

Poručio je da ovaj datum treba obilježavati prije svega zbog onih koji su dali svoje živote u odbrani BiH, ali i zbog mlađih generacija koje trebaju znati šta se to događalo u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i izvući pouke iz tih događaja.

Sead Salčin, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) grada Mostara, istakao je da su svi pripadnici četvrtog korpusa ponosni na viteštvo svoje borbe i koje su, uprkos destrukcijama vojne moći za koje nisu odgovorni, uspjeli sačuvati ovaj teritorij i od jednog i od drugog neprijatelja.

Salčin je podsjetio na činjenicu da je u časnoj borbi za svoju domovinu živote dalo 1.511 boraca Četvrtog korpusa, a da je njih 2.938 teško ranjeno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.