NEVESINJE

Ljepota pećine Novakuše ostavlja bez daha

Sastoji se od dvije velike dvorane, povezane uskim kanalom

Donji dio pećine s dvoranama potpuno je ispitan prošle godine

Piše: P. MUCOVIĆ

22.1.2019

Na području općine Nevesinje postoji veliki broj pećina, jama i vrtača s obzirom na to da je riječ o kraškom reljefu. Jedna od najvećih je pećina Novakuša, koja je proglašena spomenikom prirode.

Kamena ploča

Prema riječima Radoša Buhe iz Turističke organizacije Nevesinja, pećina Novakuša nalazi se pedesetak metara od magistralnog puta Nevesinje – Mostar.

Pećina se nalazi u atraktivnom prirodnom ambijetu, u dnu kamenog amfiteatra, čije su stijene visoke skoro 100 metara. Ulaz je impozantne veličine, širine od 70 metara i visine od 20 metara, što je svrstava u pećine s najvećim otvorom u BiH.  

- Pećina je ime dobila po hajduku Starini Novaku. Postoji legenda da se on tu tokom svog hajdukovanja krio. U jednoj od dvorana u pećini postoji kamena ploča pravougaonog oblika, za koju se pretpostavlja da je bio krevet Starine Novaka - pojašnjava Buha.

Buha: Urađeno mapiranje

Dodaje da se pećina sastoji od dvije velike dvorane, povezane uskim kanalom. Osim toga, u pećini se nalaze i speleološki dimnjaci, vertikalni otvori, koji nisu potpuno ispitani.

- Donji dio pećine s dvoranama potpuno je ispitan prošle godine. Dolazila je speleološka ekipa iz Banje Luke i uradila ispitivanje i prvi put mapiranje pećine - ističe Buha.

Dodaje da se u njoj nalazi pravo blago pećinskog nakita, koji čak ni najveći umjetnici ne bi mogli tako osmisliti.

Turistička promocija

- One koji je posjete, naprosto, ostavlja bez daha. Sada planiramo način kako da je turistički promoviramo i iskoristimo – kaže na kraju Buha.


Ulaz u pećinu je impozantne veličine

Kilometarski kanali

Osim Novakuše, na području Nevesinja nalazi se i veoma atraktivna pećina Provalija. Smještena je uz magistralni put Nevesinje - Gacko.

- Pećina nema veliki otvor, ali je dužina kanala impozantna. Ovu pećinu su u posljednje vrijeme istraživali speleolozi iz Banje Luke, Zagreba i Francuske. Za sada je iscrtano skoro 2.700 metara kanala. Speleolozi su išli i dalje, više od tri kilometra i još nisu došli do kraja. Osim glavnog, pećina ima na desetine paralelnih kanala, koji još nisu ispitivani - naglasio je Buha i dodao da pećina ima izuzetan speleološki nakit, a u njoj se nalazi i veoma rijedak nakit - pećinski biseri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.