SVJEDOK PROŠLOSTI

Etno-muzej u povratničkom naselju Žulja: Žele tradiciju i običaje otrgnuti od zaborava

Među eksponatima su i stan za tkanje, ćilimi, serdžade, ali i čobanski bičalj od crne vune koji je čobanima bio sigurna zaštita od kiše i vjetra

Etno-muzej podsjeća na prošla vremena. M. Smajkić / Avaz

Meliha Smajkic

12.4.2024

U povratničkom selu Žulja, koje se nalazi 23 kilometra od Mostara prema Nevesinju, godinama se trude raznim aktivnostima vratiti život svom lijepom i opustošenom mjestu. Posebnu ulogu u tom procesu ima udruženje koje su oformili, a koje su nazvali „Ruralni razvoj, eko selo i zaštita okoliša“.

Puno vremena

Tako je jedan od njihovih prioritetnih zadataka bio prikupiti predmete koji će oslikavati nekadašnji život na tom području. S obzirom na činjenicu da je selo, kako nam priča sekretar Udruženja Mustafa Ćatić, bilo skoro potpuno spaljeno i uništeno, bilo je potrebno puno vremena, truda i zalaganja da se dođe do određenog broja predmeta koji svjedoče o prošlim vremenima.

Ćatić: Kako se živjelo. Facebook

- Ideja da osnujemo svojevrsni etno-muzej prvenstveno je bazirana na tome da se ne zaborave naši običaji, tradicija, kulturna baština.

Željeli smo prikazati historijat naših predaka, kako se nekad živjelo i opstajalo na ovim prostorima, odnosno seoskim domaćinstvima - rekao nam je Ćatić.

Mlađa populacija

Među eksponatima su i stan za tkanje, ćilimi, serdžade, ali i čobanski bičalj od crne vune koji je čobanima bio sigurna zaštita od kiše i vjetra. 

Neki od izloženih eksponata. Avaz

Tu su i stap za pravljenje maslaca, posuda za sakupljanje kajmaka, tzv. škip, kaca za sir, kudelja i vreteno, bešika te brojni drugi.

- Najvažnije nam je da naša mlađa populacija na ovaj način ima spoznaju o tome kako su naši preci stvarali, čime su radili, kako su se borili da osiguraju osnovnu egzistenciju za svoju porodicu - istakao je Ćatić.

Priča o ljudima

U potrazi za eksponatima obišli su veći dio Hercegovine, od Konjica do Nevesinja, te su neke predmete sami izrađivali, a do sada su prikupili značajan dio eksponata. 

Jedan od eksponata. Avaz

Svaki od njih, kazao je Ćatić, ima svoju priču, ulogu, vrijeme i doprinos u životu ljudi s tog područja i uopće seoskog načina života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.