RAZGOVOR

Finansiranje i autonomija su nam najveći budući izazovi

Situacija na Univerzitetu „Džemal Bijedić“, koji ove godine obilježava 42. godišnjicu osnivanja, uvjerljivo je najgora od svih javnih univerziteta u BiH

M. SMAJKIĆ

6.2.2019

Na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru u utorak je otpočelo obilježavanje 42. godišnjice osnivanja i rade ove visokoškolske institucije.

 Izuzetan doprinos

Upravo ova 42. godišnjica, kako kaže prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta, pokazuje da je riječ o visokoobrazovnoj instituciji koja ima svoju tradiciju i koja je u kontinuitetu dala izuzetan doprinos u očuvanju nauke na ovim prostorima, ali i koja je iznjedrila brojne generacije akademskih građana i istaknutih pojedinaca.

Prema njegovim riječima, Univerzitet se već godinama pokazao i kao poželjno mjesto studiranja i za one van Hercegovine te po svoje znanje u Mostar dolaze mladi iz skoro svih dijelova Bosne, a čiji je odabir jedan od osam fakulteta, koliko ih ima pod okriljem Univerziteta.

Govoreći o izazovima koji se nalaze pred Univerzitetom, prof. Zlomušica kaže da ih je mnogo, ali da su najvažniji finansiranje i održavanje autonomije Univerziteta.

Rektor Zlomušica se posebno osvrnuo na važnost primjerenog i stabilnog finansiranja, iznijevši mišljenje o tome da je neophodno visoko obrazovanje i, uopće, nauku podići na državni nivo.

- U specifičnoj smo situaciji u BiH. Jer, što se tiče finansiranja i odnosa Kantona prema Univerzitetu, situacija je uvjerljivo najgora od svih javnih univerziteta u BiH. Istina, u proteklih četiri-pet godina imali smo stabilno finansiranje, ali daleko od toga da su ta sredstva dovoljna za razvoj Univerziteta - ističe rektor.

Kada je riječ o odnosu Grada Mostara, rektor potcrtava da se činjenica nepostojanja Gradskog vijeća Mostara od 2012. godine itekako oslikava i na infrastrukturu Kampusa.

 Kreditna sredstva

Najvećim dijelom, odnosno kreditnim sredstvima, Univerzitet je, kaže Zlomušica, riješio svoje osnovne potrebe za većinu objekata.

Studentski standard  

- U narednom periodu ćemo raditi na projektnoj dokumentaciji za nastavak faze B, C i D studentskog doma, zgrade Biblioteke, Muzeja nauke i tehnike, a prioritet je zgrada Fakulteta humanističkih nauka, kao i zgrada Fakulteta informacijskih tehnologija, kako bismo poboljšali studentski standard. Vjerujemo da ćemo u ovoj godini završiti svu potrebnu dokumentaciju za tih nekoliko objekata - govori nam rektor Zlomušica.

Biblioteka na Šetalištu

Komentirajući nedavne informacije o tome da Sveučilište u Mostaru radi na povratku Univerzitetske biblioteke na Šetalištu, rektor Zlomušica kaže da nisu uspjeli provjeriti sa Sveučilištem interpretaciju te informacije.

- Ne bih volio da je to tako. Iznenađen sam i stvarno ne bih volio da se ide u tom pravcu - kaže on.

Podsjetimo, prije pet godina su s Univerziteta iznijeli da je ta zgrada u njihovom vlasništvu, a prije petnaestak godina pokrenut je spor vraćanja imovine Univerziteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.