DEKAN FPN-A U SARAJEVU

Turčalo: U slučaju goraždanskog univerziteta najveću odgovornost snosi vlast

Smatra da je, nažalost, sve to negativno po sliku Bosanskopodrinjskog kantona, ali i visokog obrazovanja u BiH u cjelini

Sead Turčalo. Fena

FENA

19.3.2024

Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo, osvrćući se na akciju "Index“ u kojoj se osumnjičeni terete za korupciju i nezakonitu prodaju univerzitetskih diploma i zvanja, istakao je da u slučaju goraždanskog univerziteta najveću odgovornost u prvom redu snose oni koji vrše vlast.

Smatra da je, nažalost, sve to negativno po sliku Bosanskopodrinjskog kantona, ali i visokog obrazovanja u BiH u cjelini.

Upitna kvaliteta

Mišljenja je da se u "poplavi" privatnih fakulteta upitne kvalitete, konkretno kada je riječ o goraždanskom univerzitetu očigledno radilo o tome da kanton nije mogao imati kapacitete da vrši adekvatan nadzor ili procjenu elaborata koji je dostavljen, jer je u tom periodu tek trebalo usvajati Zakon o visokom obrazovanju, kao osnovu za formiranje takvih ustanova.

- Služio je univerzitet svemu drugom osim obrazovanju kadrova te je to poprimilo međunarodne razmjere kad se radi o zloupotrebi i izdavanja upitnih diploma i to je nešto što će se zasigurno odraziti na budućnost visokog obrazovanja u BPK ali bih volio da slučaj otvori i ozbiljna pitanja o visokom obrazovanju u BiH, naročito u oblastima gdje je to visoko obrazovanje privatizirano i nije na pravi način stavljeno pod kvalitativnu kontrolu resornih ministarstava - navodi Turčalo.

Apsolutna šteta

Iako je visoko obrazovanje na nivou kantona, Turčalo smatra da je akademska zajednica morala biti glasnija kada se radi o kvalitetu. Konstatuje da se proizvodnjom nekvalitetnog kadra u visokom obrazovanju nanosi apsolutna šteta i onim najmlađima jer odlaze raditi u osnovno obrazovanje ili u važne društvene djelatnosti.

- Tu u ovom slučaju su sticali diplome zdravstvenih nauka. Sticajem sudbine možete se naći u rukama tih 'stručnjaka' i to je najblaže rečeno visoko nepromišljeno i s druge strane djelovanje s predumišljajem. Najveću odgovornost u prvom redu snose oni koji vrše vlast, potom oni koji su radili i djelovali na takvom univerzitetu, ali imaće je i studenti koji će biti kolateralna šteta jer diplome takvih univerziteta bi apsolutno trebale biti poništene - zaključuje dekan FPN Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.