SVEČANA AKADEMIJA

Profesor Sead Turčalo u Goraždu: Oni koji zabranjuju boje se prirode BiH

On je istakao da je imperativ priznati da je sloboda jedne države isprepletena sa slobodom njenih pojedinaca

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Alen Bajramovic

25.11.2023

BiH treba nastaviti kulturu sjećanja, ali reaktivnu politiiku mora zamijeniti proaktivna politika okrenuta budućnosti, kazao je na svečanoj akademiji povodom Dana državnosti BiH, koja je održana u Goraždu, dekan Fakulteta političkih nauka UNSA Sead Turčalo.

On je istakao da je imperativ priznati da je sloboda jedne države isprepletena sa slobodom njenih pojedinaca, osvrnuvši se i na odluku vlasti RS da zabrani obilježavanje Dana državnosti u Mrkonjić- Gradu i Banja Luci.

Obaveza je da čuvamo ono što BiH jeste

- To je, iz moje perspektive, dobra stvar jer pokazuje da je taj događaj puno važniji nego što mi imamo u svojim glavama. Oni koji zabranjuju boje se prirode BiH, naša obaveza je da čuvamo ono što BiH jeste i da sljedeći put Dan državnosti BiH obilježimo puno raznovrsnije, da nas puno više bude tamo gdje se obilježavaju Dan nezavisnosti, Dan državnosti i Dan prijema BiH u UN, jer bez tog dana referendum i ZAVNOBiH ne bi bili ništa – kazao je Turčalo.

On je, pored ostalog, naglasio da je Izgradnja države višegeneracijski proces, a da su rješenja uvijek u poštenju i poštivanju zakona. Država mora osigurati sigurnost i blagostanje svojim građanima.

- Bosanska politika mora da se okrene produktivnosti. Nečemu što je, u suštini, de facto državnost, jer de jure državnost mi imamo. Da ispunjavamo funkciju sigurnosti, da se građani osjećaju sigurno, da se povratnici u RS osjećaju sigurno jer to nije samo obaveza RS već i svih nas – istakao je Turčalo.

Potrebno osmisliti novi politički pristup

Dodao je da BiH mora izaći iz sfere historijskih sjećanja na neka zlatna vremena, sfere romantike i emocije, te zakoračiti u real – politiku i iskoračiti u budućnost ne zaboravljajući prošlost.

- Historija se ne ponavlja ako se iz nje nauči – poručio je.

Zato BiH kao društvo ne može i dalje biti uglavnom reaktivno, s narativom da branimo državu djelovanje svoditi isključivo na odbranu statusa quo, jer smo na taj način “samo statisti u bh političkoj areni”. Takav stav, kaže Turčalo, rađa frustraciju, iz nje proizilazi emocija poniženja i gubitnički stav, pa je potrebno osmisliti novi politički pristup i preći u stav koji uključuje inovacije i viziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.