"AVAZ" NA LICU MJESTA

Održana svečana sjednica Skupštine TK povodom Dana državnosti BiH

Poslije svečane sjednice krenuo je defile od BKC-a do Trga slobode gdje će biti održan prigodan kulturno - umjetnički program

Održana svečana sjednica Skupštine TK - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9
A. Bešić

25.11.2023

U Bosanskom-kulturnom centru Tuzlanskog kantona (TK) danas je održana svečana sjednica Skupštine TK-a u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanom sjednicom predsjedavao je dopredsjednik Skupštine TK Boris Krešić.

Borba protiv fašizma i zajedništvo

- Tog 25. novembra sastali su se predstavnici svih naroda i donijeli političku odluku o borbi protiv fašizma, o zajedništvu, o borbi za Bosnu i Hercegovinu. Zahvalnost iskazujem svim onima koji su ugradili svoje živote u temelje današnje Bosne i Hercegovine - rekao je Krešić.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović govorio je o aktuelnom političkom trenutku i činjenici da je u jednom dijelu BiH zabranjeno obilježavanje Dana državnosti BiH. Međutim, smatra on, previše se pažnje poklanja onima koji zabranjuju obilježavanje i na neki način Dan državnosti pada u drugi plan.

- Historičari kažu da je 80 godina dovoljno vremena za ocjenu događaja i taj dan je jedan od najvažnijih u postojanju Bosne i Hercegovine. ZAVNOBiH je konstituisano 1943. godine kao predstavničko tijelo NOP-a BiH. Njegova osnivačka skupština bilo je i prvo zasjedanje na koje je učestvovalo 247 delegata iz BiH. Među njima su bili predstavnici raznih slojeva društva... Svi su bili antifašisti. Prvi put poslije pet vijekova građani BiH su imali priliku da odlučuju o svojoj sudbini i jednoglasno su usvojili Rezoluciju i proglas o budućnosti Bosne i Hercegovine - rekao je Vujović.

Svečani defile

Na svečanoj sjednici učestvovali su i učenici Srednje muzičke škole "Čestmir Mirko Dušek" iz Tuzle i gimnazije "Meša Selimović".

Poslije svečane sjednice krenuo je defile od BKC-a do Trga slobode gdje će biti održan prigodan kulturno - umjetnički program, a večeras u 20 sati predviđen je koncert u BKC-u TK.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.