ANALIZA

Blokada vlasti u HNK trajat će do jeseni?

Sijevale međusobne optužbe iz HDZ-a BiH, SDA i SDP-a zbog pozicije dopredsjedavajućeg iz reda Srba

Skupština HNK: Bez rukovodstva do daljnjeg

Piše: M. SMAJKIĆ

9.5.2019

Da je proces formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u potpunosti blokiran svjedoče informacije o tome da nema nikakvih naznaka o tome da je postignuta politička saglasnost za zakazivanje sjednice Kantonalne skupštine.

Zamjena teza

Nakon nedavnih optužbi o blokadi rada najvišeg organa vlasti u HNK iz HDZ-a BiH prema SDP i SDA te njihovih uzvraćanja, ta priča je utihnula.

Podsjetimo, iz HDZ-a BiH su najprije osuli paljbu po SDP-u, jer smatraju da im pozicija dopredsjedavajućeg Skupštine ne može pripasti, „jer su se izjasnili da ne žele biti dio vlasti“.

Također, iz HDZ-a su obznanili da je Šerif Špago (SDA), čije imenovanje na poziciju predsjedavajućeg nije potvrđeno, odbio supotpisati zahtjev za održavanje sjednice Skupštine zajedno s Tomislavom Martinovićem, kao dopredsjedavajućim iz reda Hrvata.

Iz SDA su odgovorili da je riječ o klasičnoj zamjeni teza jer „predstavnici HDZ-a blokiraju uspostavu vlasti i uslovljavaju to izborom dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda na neustavan način“.

Slično su odgovorili i iz SDP-a, a Vesna Saradžić, koja sa Zorom Dujmović iz HDZ-a BiH čini Klub Srba i koje se nisu mogle dogovoriti o izboru, otišla je i korak dalje kazavši:

„Izborom gospođe Dujmović, HDZ bi u rukovodstvu imao dva člana i apsolutnu dominaciju u rukovođenju Skupštine“.

U priči oko uspostave izvršne vlasti sporna je podjela resora. Iz HDZ-a su javno obznanili da će zatražiti vraćanje resora obrazovanja u hrvatsku kvotu, a iz SDA ne žele čuti slova o tome da dobiju manje od šest resora, koliko im je pripalo u prethodnom mandatu.

Telefonska sjednica

Prema tvrdnjama našeg izvora bliskog Vladi HNK, očekivati je da se, eventualno, održi koja telefonska sjednica, kada to ustreba za „posušivanje“ nekih stavki, a proces uspostave vlasti teško je očekivati prije jeseni.

Posvađani partneri

Iako su sredinom marta delegacije kantonalnih odbora SDA i HDZ-a BiH dogovorile imenovanje Špage te Nevenka Hercega, aktuelnog premijera, kao mandatara za sastav nove Vlade, priča o konstituiranju zakonodavne vlasti posvađala je ove višegodišnje koalicione partnere u HNK.

Osigurati novac  

Zanimljivo je da se u svojevrsnoj blokadi nalazi i izvršna vlast. Tako je, zvanično, posljednja sjednica Vlade održana 8. aprila, a prema našim saznanjima, prošle sedmice je održana telefonska kada je trebalo osigurati nedostajuća sredstva za kupovinu „Granita“, ali i za plaće uposlenika „Šume Hercegovačko-neretvanske“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.