ZDRAVSTVO HNK pionir u BiH u provedbi programa ranog otkrivanja raka dojke

Bez uputnica i čekanja 32.000 žena besplatno će obaviti mamografiju

Odziv pozvanih žena veći od 80 posto, što ukazuje na opravdanost uvođenja projekta, dobru pripremu i organizaciju, kao i na svijest o potrebi redovnih kontrola

M. Smajkić
12.11.2019 18:03

Tokom pregleda, kod tri žene uočene promjene

Foto: Arhiv

U cijeloj Federaciji BiH, ali i u državi, Hercegovačko-neretvanski kanton jedini je u kojem je donesena i u kojem je počela provedba kantonalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Kako nam je potvrđeno iz Vlade HNK, rezultati provedbe pilot-projekta koji je realiziran sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom (SKB) Mostar i Općom bolnicom Konjic, a u kojima su mamografski pregledi započeli sredinom septembra, već su dali odlične rezultate.

Stvoreni uvjeti

Kako nam je potvrđeno iz Vlade HNK, rezultati provedbe pilot-projekta koji je realiziran sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom (SKB) Mostar i Općom bolnicom Konjic, a u kojima su mamografski pregledi započeli sredinom septembra, već su dali odlične rezultate. Stoga su, kako nam je rečeno, stvoreni uvjeti i za implementaciju programa s ostalih sedam zdravstvenih ustanova u HNK.

Slično nam je rečeno i u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK. Precizirano je da je u toku projekta poslano 500 pozivnica ženama.

  • Ban: Opravdanost projekta
    Ban: Opravdanost projekta Foto: (Arhiv)

- Odziv pozvanih žena je više od 80 posto, što ukazuje na opravdanost uvođenja ovog projekta, dobru pripremu i organizaciju, kao i na visoku svijest o potrebi redovnih mamografskih pregleda. To je i dodatni vjetar u leđa za još bolje rezultate - kazala nam je Alenka Ban, portparol ZZO-a HNK.

Upućivanje poziva

Zanimljivo je, kako nam je potvrdila Ban, da su već tokom pilot-projekta kod tri žene uočene promjene koje mogu upućivati na karcinom dojke i koje su odmah upućene na daljnju dijagnostiku i obradu.

Ovim programom, koji će trajati do 2022. godine, bit će obuhvaćeno 32.000 žena u dobi od 45 do 69 godina, koje će na kućne adrese dobiti poziv da, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja, obave mamografski pregled.

Cilj ovog programa je otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, ali i smanjivanje mortaliteta

Partneri sa ZDK

Koliko je ovaj program prepoznat, govori činjenica da je resorno kantonalno ministarstvo dobilo poziv za učešće u projektu “Od spoznaje do zaštite: Žene nosioci prava na zdravlje u BiH” kao partneri sa Zeničko-dobojskim kantonom. Podršku je dalo i Federalno ministarstvo zdravstva.

Tagovi

HNK Mamografija

Komentari

NA VRH