SKUPŠTINA HNK

Usvojen nacrt budžeta HNK: Povećanje granta Zrinjskom i Veležu, Univerzitetu i Sveučilištu

U odnosu na ovogodišnji plan, najvažniji finansijski dokument za narednu godinu uvećan je za 17 miliona KM

Sa sjednice: Rasprava o dokumentu teškom 240 miliona. Ž. Miličević

Piše: M. Smajkić

20.12.2019

Nakon dvosatne rasprave, zastupnici u Skupštini HNK usvojili su nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 240 miliona KM. 

Kako je zaključeno, nacrt je dobra osnova za izradu prijedloga budžeta, koji će se pred zastupnicima naći u naredni petak, 27.decembra ili u ponedjeljak, 30. decembra. 

U odnosu na ovogodišnji plan, najvažniji finansijski dokument za narednu godinu uvećan je za 17 miliona KM.

Najveći dio novca, kako je uoči današnjeg zasjedanja potvrdio Nevenko Herceg, premijer HNK, ide na plaće budžetskih korisnika. Riječ je o skoro 60 posto budžeta.

Kolektivni ugovori

- Rezultat je to potpisivanja kolektivnih ugovora sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja, policije, državnih službenika, a značajno je povećanje i granta za bolnice i domove zdravlja. Osim toga, značajno je povećanje pokrića deficita u dijelu koji se odnosi na sudske presude - kazao je Herceg.

Ipak, naveo je on, planirano je povećanje za sport i kulturu.

- Snažnije ćemo podržati i naše premijerligaše Zrinjski i Velež. Također, prvi put finansiramo rad nacionalnih i kulturnih institucija, kao i subvencije za mlade, u smislu prvog radnog iskustva te stipendija i subvencija za smještaj studentima te infrastrukturne pojekte naših jedinica lokalne samouprave - rekao je Herceg.

Šerif Špago, predsjedavajući Kantonalne skupštine, iznio je da će tokom rasprave predložiti povećanje granta za dvije visokoškolske ustanove Univerzitet "Džemal Bijedić" i Sveučilište u Mostaru.

Kvalitet kadrova

- Definitivno moramo bolje pozicionirati naše javne visokoškolske ustanove imajući i u vidu PISA testiranje i rezultate, jer smatram da je jedan od razloga za to i kvalitet kadrova koji rade s našim učenicima, a koji su svoje diplome stekli na privatnim fakultetima, od kojih mnogi ne ispunjavaju uvjete, a ima ih dijelom u obrazovanju.  Pedagoški zavod i Zavod za školstvo moramo, također, osposobiti iskusnim i stručnim ljudima - naveo je Špago.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.