USLIJEDILE REAKCIJE

Nakon jučerašnjih incidenata u Mostaru: Policija suzila krug potencijalnih osumnjičenika

Šantićeva ulica će biti pokrivena videonadzorom, a školski objekt će imati zaštitare

Pelko: Kolateralna šteta. Avaz

Meliha Smajkic

7.3.2024

Dva jučerašnja incidenta ispred i u objektu u kojem su Srednja mašinsko-saobraćajna škola i Srednja prometna škola Mostar (dvije škole pod jednim krovom op.a.) izazvale su burne reakcije u javnosti, ali i nadležne podigle na noge.

Tako je danas održan sastanak kojem su uz dva direktora, Ahmeta Pelku i Zorana Landeku prisustvovali predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Džafer Alić, kantonalni ministri unutrašnjih poslova i obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Marijo Marić i Adnan Velagić, policijski komesar, Robert Perić te predstavnici Gradske uprave Mostar.

Zaključeno je, između ostalog, da će u Šantićevoj ulici u Mostaru, u dijelu u kojem se nalaze škole biti postavljen videonadzor, dok će školski objekt imati zaštitarsku službu.

Potvrdio je to ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Adnan Velagić, istakavši da su to kratkoročne obaveze, dok će dugoročno Ministarstvo u saradnji sa školama i MUP-om, kako je naveo, iznaći rješenje o tome na koji način prevenirati ovakve događaje.

- Ova jučerašnja dešavanja su nas, zaista, sve uznemirili i duboko potresli tako da smo smo svi skupa pokušali iznaći rješenje da se ovakvi događaji više ne ponavljaju - rekao je Velagić.

Odgovor na incidente

Poručio je da je Vlada HNK jedinstvena i da će znati odgovoriti na ovakve pojave.

- Sve ćemo učiniti da osiguramo naše škole, našu djecu i da pošaljemo poruku roditeljima da se ne trebaju plašit i- naveo je Velagić.

Ministar MUP-a HNK, Marijo Marić potvrdio je da je škola u više navrata zadnjih godina upućivala podneske prema MUP-u da pojačaju policijske aktivnosti u smislu frekventnijih obilazaka, međutim, kako je rekao, to se ispunjava u skladu sa objektivnim okolnostima. Ustvrdio je da je jučerašnja reakcija policije u oba slučaja , to jest, incidenta, koji su se dogodili za vrijeme školskog odmora i tokom sedmog časa prve smjene bila pravovremena.

- Rezultati koje ćemo uskoro iznijeti u javnost vezano za ovu istragu pokazat će da policija, zaista, svoj posao radi - kazao je on.

Naglasio je da će istraga pokazati koji su bili motivi napada te da ne treba nužno uzeti to da je škola bila ciljani predmet napada.

- Već smo suzili krug potencijalnih osumnjičenika tako da će adekvatne mjere i radnje biti provedene - istakao je Marić. 

Naveo je i da će u narednom periodu, kada obuku okonča 130 policijskih kadeta biti pojačano prisustvo policije na ulici, ali i da u ovom trenutku MUP-u nedostaje 390 policijskih službenika.

Izbjegnut drugi incident

Direktor Škole, Ahmet Pelko je naglasio kako je neophodan videonadzor na ulici koji godinama traže. Naveo je i da tokom 18 godina postojanja ove dvije škole nikada nije bio problem između učenika koji ih pohađaju.

- U principu, mi smo uvijek kolateralna šteta, a sreća je pa imamo pojačan nivo odgovornosti u školi zbog svih ranijih događaja pa su spriječeni veći incidenti, a nama je najbitnija sigurnost učenika. Zbog toga smo tražili da se ova situacija digne na veći nivo. Jasno, nikada se ne može riješiti sve, ali se može u velikoj mjeri spriječiti - kazao je Pelko.

On je ponovio da se drugi incident, oko 12:30 sati dogodio, praktično, u unutrašnjosti objekta.

- Profesorica je zaustavila napadače na vratima škole, a jedan od njih je ušao i taj trenutak je snimljen nadzornim kamerama koje imamo u školi - podvukao je Pelko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.