AKTUELNO Žele zaustaviti daljnju devastaciju nacionalnog spomenika BiH

Stočani pokrenuli peticiju protiv izgradnje križnog puta na Starom gradu

Zaštita kulturno-historijskog dobra

M. Sm. / Avaz.ba

U Stocu je danas počelo potpisivanje peticije za zaštitu historijskog područja Starog grada, nacionalnog spomenika BiH. 

Stočani, okupljeni u Pokret za brigu o kulturnom naslijeđu Stoca, odlučili su pokrenuti peticiju zbog ugroženosti Starog grada „ljudskim djelovanjem, odnosno kontinuiranim djelovanjem Župe sv. Ilije Proroka i lokalne općinske administracije na izgradnji križnog puta na prostoru koji obuhvata nacionalni spomenik BiH.

- Budući da se uspostavom križnog puta nastoje falsificirati historijske činjenice i potpuno preoblikovati spomenik kulturnog naslijeđa, s ciljem da se na ovakav način podupre propagirana ideologija etničke dominacije i stoljetnih hrvatskih prostora, ovim postupcima se ozbiljno narušavaju međuljudski odnosi i građansko povjerenje, te dovodi u pitanje sve što je postignuto na implementaciji mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini - navedeno je, između ostalog, u tekstu peticije. 

Stočani peticijom zahtijevaju od Župe sv. Ilije Proroka da odustane od daljnje devastacije i skrnavljenja Starog grada Stolac planiranom izgradnjom križnog puta.  

Traži se izvršenje rješenja urbanističkog inspektora

Traže i da se izvrši uklanjanje nezakonito postavljenih betonskih postolja, križeva i oltara u obuhvatu nacionalnog spomenika BiH.

Od Općinskog vijeća Stolac traže poništenje odluka, između ostalih, one kojom se nekretnine u obuhvatu Starog grada Stolac, metodom neposredne pogodbe, prodaju Župi sv. Ilije Proroka Stolac radi gradnje sakralnih objekata.

- Od Federalne uprave za inspekcijske poslove zahtijevamo da provede radnje prinudnog izvršenja rješenja glavnog urbanističkog inspektora FBiH iz 2004. godine, kojim se nalaže uklanjanje križa i betonskih postolja na Starom gradu Stolac, kao i da, po provedenom inspekcijskom nadzoru i na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, iz razloga stvarne nenadležnosti, naloži Zavodu za zaštitu spomenika HNK poništenje pozitivnog mišljenja koje je izdalo po zahtjevu Župe sv. Ilije Proroka za izgradnju križnog puta - navedeno je u tekstu peticije. 

Također, građani će zahtijevati poduzimanje neophodnih mjera i radnji od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, a traže djelovanje i Ureda visokog predstavnika. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na