ZAVIČAJNI MUZEJ U KONJICU

Nema inozemnih, ali ima domaćih gostiju

Uglavnom se radi o individualnim posjetama gostiju iz BiH

S. Džajić / Avaz.ba
04.08.2020 18:58

Sabina i Edina Vehabović iz Lukavca: Grad je prelijep

Foto: S. Džajić

Zavičajni muzej u Konjicu ovog ljeta, zbog pandemije koronavirusa, ima znatno manje posjetilaca. Tek rijetki, uglavnom domaći gosti, svrate u ovaj objekt u kojem se čuvaju brojni eksponati i druge vrijednosti koji svjedoče o prošlim vremenima grada na Neretvi.

Dino Džumhur, uposlenik Zavičajnog muzeja, kaže da se uglavnom radi o individualnim posjetama gostiju iz BiH, koji su ovog ljeta odlučili više istražiti i upoznati prirodne ljepote BiH.

  • Džumhur: Pandemija je učinila svoje
    Džumhur: Pandemija je učinila svoje Foto: S. Džajić

 - Imali smo ovih dana posjetioce iz Brčkog, Bihaća, Sarajeva, Mostara, pa čak i dvije-tri grupne posjete, što nas je posebno obradovalo. Pandemija je učinila svoje, tako da stranih turista nema, dok je bilo nekoliko posjeta naših državljana koji žive u inozemstvu pa su došli na odmor u BiH - kazao je Džumhur.

Obilazak gradova

U prirodnim ljepotama Konjica ovih dana uživao je Huso Fišić iz Mostara.

- Porijeklom sam iz Konjica, tako da volim doći ovdje i uživati u ovom starom dijelu grada. Posjetim usput i rodbinu, tako da me uvijek raduje dolazak u Konjic. Inače, ovog ljeta nećemo ići na more, tako da obilazimo gradove i mjesta u BiH - naveo je Fišić.

  • Fišić: Voli doći u Konjic
    Fišić: Voli doći u Konjic Foto: S. Džajić

U povratku s ljetovanja u Neumu u Konjic je svratila i porodica Vehabović iz Lukavca. Sabina i njena nevjesta Edina oduševljene su Konjičkom ćuprijom i rijekom Neretvom.

- Svaki put kada se vraćamo s mora, svratimo i u Konjic. Posebno volimo doći na ćupriju - kaže Sabina.

Edina, koja je prvi put posjetila Konjic, imala je samo pozitivne utiske.- Grad je prelijep, čist, ima lijepih restorana uz rijeku, koja je  čista i zadivljena sam njenom ljepotom - ističe Edina.

Radno vrijeme

Vrata Zavičajnog muzeja i rodne kuće Zulfikara Zuke Džumhura otvorena su svakim radnim danom od 10 do 15 sati, dok su vikendom moguće samo prethodno najavljene posjete gostiju.

Cijena ulaznice za odrasle osobe, pojedinačne i grupne posjete, iznosi dvije KM, dok je za grupne posjete djece cijena marka.

Komentari

NA VRH