MOSTAR

Okončana sjednica Kantonalne skupštine: Vladi HNK dati rokovi za isplatu subvencija

Upućen poziv Vijeću ministara BiH da otvori granice

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

1.9.2020

Sa današnjeg zasjedanja. M. Smajkić

Nakon višesatne rasprave zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su usvojili pet zaključaka. 

1. Zadužuje se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK da u saradnji sa nadležnim službama jedinica lokalne samouprave i drugim nadležnim institucijama svakih 15 dana analiziraju stanje u obrazovanju sa aspekta epidemiološke situacije i donosi odgovarajuće mjere.

2. Zadužuje se Ministarstvo finansija da do 5.septembra 2020. godine izvrši isplate i doznači na račun podnositelja zahtjeva, koji su ispunili uslove, za pomoć u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK, a koje je do danas odobrila Vlada HNK.

3. Zadužuje se Vlada HNK, Ministarstvo finansija HNK i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša da najkasnije do 20.septembra 2020. godine odobri i isplati preostali dio zahtjeva koji ispunjavaju uslove iz objavljenog javnog poziva.

4. Zadužuje se Vlada HNK da nakon isplate podnosiocima zahtjeva po javnom pozivu na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK preostala sredstva usmjeri na najugroženije privredne djelatnosti.

5. Skupština HNK poziva Vijeće ministara BiH da preispita dosada donesene odluke o načinu i režimu ulaska stranaca u BiH, te da otvori granice i olakša ulazak za turiste koji imaju namjeru turistički boraviti na ovim prostorima.

Skupština HNK je na današnjoj sjednici usvojila Zakon o Izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji u HNK kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija u HNK.

U formi nacrta su usvojeni Zakon o dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kao i Zakon o dopunama Zakona o srednjoškolskom odgoju i obrazovanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.