FESTIVAL GLUMCA BIH

Konjičani prve večeri uživali u predstavi „Svu moju ljubav“

Najvećim dijelom su za održavanje Festivala zaslužne pozorišne kuće

Glumci Sarajevskog ratnog teatra na sceni. S. Džajić

Piše: S. Džajić / Avaz.ba

2.9.2020

U Konjicu je sinoć, u organizaciji Narodnog univerziteta, počeo sedmi Festival glumca BiH. Otvorio ga je pisac, dramaturg i član Umjetničkog savjeta Festivala prof.dr. Almir Bašović, koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što su organizatori uspjeli, uprkos svemu, da zaživi jedan, ako ne najvažniji, a onda najljepši društveni fenomen, a to je pozorište.

Ovogodišnji Festival je otvoren predstavom Sarajevskog ratnog teatra „Svu moju ljubav“, koju je publika, iako je riječ o teškoj porodičnoj tematici, odlično prihvatila, nagradivši glumce aplauzom.

Devet produkcija

Benjamin Mušinović, direktor Festivala glumca BiH, je kazao da su se dugo dvoumili oko ovogodišnjeg izdanja, jer je njegovo održavanje zavisilo od epidemiološke situacije.

- Najvećim dijelom su za održavanje Festivala zaslužne pozorišne kuće, koje su svojim entuzijazmom doprinijela da se ovaj kulturni događaj ne preskoči ove godine - naglasio je Mušinović.

Publika nagradila glumce aplauzom. S. Džajić

Festival glumca BiH će ugostiti devet pozorišnih produkcija, među kojima su i dvije iz Srbije. Sljedeća predstava na programu je u četvrtak, 3.septembra, kada će nastupiti Pozorište mladih iz Sarajeva s predstavom “Kokoška”.

U sklopu festivalskih dana bit će održan i prateći off program.U okviru tog programa bit će upriličen “In memoriam Zlatko Đikić”, odnosno promocija   knjige “Ljetovanje u podrumu”, autora Amera Tikveše, dok će na završnici festivala nastupiti konjički bend “Maratonci”.


Dodjela nagrada

Festival završava 20. septembra dodjelom nagrada i priznanja za najboljeg glumca i glumicu, a ono što je posebnost ovog Festivala je to da će, zapravo, publika svojim glasovima odabrati najboljeg glumca i glumicu Bosne i Hercegovine. Njima će biti uručene maske konjičkih drvorezbara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.